Παραιτήθηκα από τη δουλειά. Τώρα τι κάνω;
Παραιτήθηκα από τη δουλειά. Τώρα τι κάνω;
Γράφει η Ηρώ Τραγιανού.
Η οικειοθελής αποχώρηση των εργαζομένων δεν είναι κάτι σύνηθες, ειδικά με τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που ο κόσμος χάνει τη δουλειά του μαζικά. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι επιλέγουν να αφήσουν τη δουλειά τους για μια πιο προνομιακή θέση όπου ο υπάλληλος θεωρεί ότι θα εξελιχθεί επαγγελματικά. Ωστόσο υπάρχουν και οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος μένει απλήρωτος για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποφασίζει να τερματίσει τη συνεργασία του. Σε ποιο ακραίες περιπτώσεις, αλλά πολύ συχνές μεταξύ σε νεότερων εργαζομένων, η παραίτηση μπορεί να έρθει εν βρασμώ ψυχής, λόγω μιας στιγμιαίας διένεξης με τον εργοδότη ή συναδέλφους σε ανώτερες θέσεις.
Λένε πως οι νικητές ποτέ δεν παραιτούνται. Όσο όμορφο και αν ακούγεται αυτό, στην πραγματικότητα δεν ισχύει απόλυτα. Οι νικητές παραιτούνται πολλές φορές. Απλά το κάνουν στη στιγμή που πρέπει. Όταν πιθανόν έρθει το σωστό timing και δεν διαφαίνεται κάποια διέξοδος.
Η ψυχολογία του ανθρώπου που θα μπει στη φάση της ανεργίας, έστω και από επιλογή, θα περάσει από πολλές διακυμάνσεις θυμού, απογοήτευσης ή και ντροπής. Είναι πιθανό, κάτω από την πίεση της ανασφάλειας να μετανιώσει για την παραίτησή του. Πώς να προσεγγίσει αυτή τη νέα κατάσταση;
Μείνε μακριά από τις τύψεις.
Ο λόγος μιας παραίτησης είναι συνήθως καλός, με την έννοια ότι ο υπάλληλος έκανε μια προσπάθεια που για τους χ,ψ λόγους έφτασε σε τέλμα. Όποιος και να σου πει «μην παραιτείσαι τόσο εύκολα» θα πρέπει να σου εξηγήσει τι εννοεί με το «εύκολα». Κανείς δεν βιώνει αυτά που βιώνεις και από την άλλη ο καθένας μας έχει τα δικά του όρια ως προς τις πιέσεις που μπορεί να ανεχτεί. Μην ακούς τους γύρω σχετικά με το πόσο λανθασμένη ή όχι ήταν η απόφαση για παραίτηση. Είναι κάτι που αφορά μόνο εσένα.
Σε κάθε περίπωση δουλειά θα βρεθεί.
Δεν είναι το ζητούμενο το αν βρεθεί αλλά το πόσο γρήγορα. Σε πρώτη φάση πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και την αισιοδοξία σου ώστε να ανταπεξέλθεις. Αυτός που θέλει να δουλέψει, θα βρει δουλειά και ας μην πάει καλύτερα από την προηγούμενη αλλά σίγουρα δεν θα μείνει άπραγος στον καναπέ χωρίς να δώσει τον αγώνα του.
Ενημέρωσε τον λογαριασμό σου στο LinkedIn.
Πρόσθεσε τις καινούριες σου γνώσεις και ότι αποκόμισες από τη συνεργασία σου. Με την νέα και ενημερωμένη εικόνα σου στο διαδίκτυο, ξεκίνα να στέλνεις το βιογραφικό σου και απευθύνσου σε ένα ενημερωμένο γραφείο ευρέσεως εργασίας για να συζητήσεις για τις ανοιχτές προοπτικές που υπάρχουν στο αντικείμενό σου. Αν είσαι πιο τολμηρός και θες να γίνεις πιο ανταγωνιστικός στην αναζήτηση εργασίας, μπορείς να φτιάξεις ένα δικό σου βιντεάκι αυτοπαρουσίασης όπου θα μιλήσεις για τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις το πλεονέκτημα ότι θα ξεχωρίσεις ανάμεσα σε άλλους υποψηφίους για τον τρόπο που επέλεξες, μιας και η προσέγγιση αυτή δεν είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα.
Αναγνώρισε με ειλικρίνεια τους λόγους που άφησες τη δουλειά σου.
Λίγος καιρός μετά την παραίτηση και όταν θα έχεις την ηρεμία να δεις πιο αντικειμενικά την κατάσταση, σκέψου τι ήταν πραγματικά αυτό που σε έκανε να φύγεις; Είναι κάτι που επαναλαμβάνεται σε κάθε δουλειά και μπορεί να αλλάξει από την πλευρά σου; Ήταν μια στιγμή που δεν συγκράτησες τα νεύρα σου; Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω θα χειριζόσουν αλλιώς μια κατάσταση;
Κράτα επαφή με τους παλιούς συναδέλφους.
Είναι καλή ιδέα να μην ρίξεις μαύρη πέτρα σε όλες τις σχέσεις που αφορούσαν την παλιά σου δουλειά. Αν με κάποιους συναδέλφους είχες καλή συνεργασία, κράτα επαφή και συζήτησε μαζί τους για να δεις την άποψή τους αλλά και το κλίμα που επικρατεί μετά την αποχώρησή σου. Ίσως η αποχώρησή σου ήταν δικαιολογημένη ακόμα και από τη διοίκηση της επιχείρησης. Σίγουρα δεν ήσουν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, και από την άλλη μεριά καμία σοβαρή επιχείρηση δεν θέλει να έχει μεγάλο ποσοστό αποχώρησης από τους υπαλλήλους.
Κράτα επαφή με την παλιά σου δουλειά μέσω των social media. Πολλά αλλάζουν στις εταιρείες. Μπορεί να υπάρχουν ανακατατάξεις στην ιεραρχία της επιχείρησης και να υπάρξει αλλαγή πλεύσης και κουλτούρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με αποκλιμάκωση των τοξικών συνθηκών που ίσχυαν όσο δούλευες εκεί. Κάτι που θα μάθεις αν ακολουθείς τους λογαριασμούς της εταιρείας σε Twitter, Linkedin ή και Facebook. Μήπως ενδιαφέρεσαι να τους προσεγγίσεις εκ νέου;
Μετάνιωσες; Ρίξε τις γέφυρες.
Μερικές φορές πάνω στην ένταση της δουλειάς μπορεί το πράγμα να ξεφύγει. Λίγο η κούραση, λίγο μια παρεξήγηση και εύκολα οι τόνοι ανεβαίνουν και κάποιος μπορεί να ξεστομίσει κάτι που θα φέρει τη μεγάλη ρήξη. Ο εργοδότης μπορεί να δει έναν πολύ καλό υπάλληλο να αποχωρεί. Μια παραίτηση εν βρασμώ ψυχής, συνήθως δεν είναι άξια ώστε να τερματιστεί μια μακροχρόνια σχέση καλής συνεργασίας. Γι’ αυτό και μια ειλικρινής εκ νέου προσέγγιση δεν είναι κακή. Απλά ετοίμασε μια καλή απάντηση στην ερώτηση «γιατί ξανά σε εμάς;». Είναι σίγουρο ότι και οι δυο πλευρές έχουν κάνει τους απολογισμούς τους και ίσως μια δεύτερη προσπάθεια να πάει καλά. Ίσως και όχι. Αλλά τι είχαμε, τι χάσαμε;
(Tip: Αν δυσκολεύεσαι να πλησιάσεις ξανά την προηγούμενη θέση σου, συζήτησέ το με τον επαγγελματικό σου σύμβουλο και δες τις λύσεις που υπάρχουν. Ίσως μπορεί να ελέγξει τα νερά για εσένα ή να σου προτείνει κάτι ακόμα καλύτερο. )
Σχετικά με την συντάκτρια
Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.
- Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
- Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
- Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
- Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.
Powered by web4cosmos