Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Νικόλαο Μόσχοβο
Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Νικόλαο Μόσχοβο
Συνέντευξη της δημοσιογράφου Μαρίας Σκαμπαρδώνη.
Ευχαριστώ από καρδιάς τον διαδικτυακό μου φίλο και δημοσιογράφο Νικόλαο Μόσχοβο, ιδιοκτήτη της Διαδικτυακής σελίδας www.typologos.com για τη συνέντευξη που μου παραχώρησε.
1.Ποιος είναι ο λόγος που επέλεξες αυτό το επάγγελμα;
«Η δημοσιογραφία ήρθε στο δρόμο μου, όταν τελείωσα τις σπουδές με τον τουρισμό και είχα «ανοίξει το δρόμο» προς το συγγραφικό χώρο. Πρώτα «άνοιξε η πόρτα» του ραδιοφώνου και μετά του έντυπου τύπου στην εφημερίδα «Απογευματινή». Ακολούθησα το επάγγελμα, γιατί μου αρέσει να γράφω, να διηγούμαι ιστορίες, να ερευνώ διάφορα θέματα και να αποκαλύπτω την αθέατη πλευρά της ζωής. Η δημοσιογραφία είναι τρόπος ζωής»
2)Τι είναι αυτό που σου δίνει μεγάλη χαρά σε αυτό το επάγγελμα;
«Η ανακάλυψη ενός καινούργιου θέματος και η αίσθηση πως κάποιες φορές μπορείς να κάνεις τη διαφορά στα κοινωνικά θέματα. Θεωρώ πως αυτό, που μου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά είναι η παραγωγή γνώσης προς τον κόσμο»
3)Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και μειονέκτημα του επαγγέλματός σου;
«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι έχεις πρωτογενή πληροφόρηση σε πλήθος θεμάτων που δεν έχει πρόσβαση ο κόσμος και η δυνατότητα να γνωρίσεις πολύ καλά ή να μιλήσεις από κοντά με ανθρώπους, που δε μπορούσες να τους δεις αλλιώς. Το μειονέκτημα; Θα σου απαντήσω, με τη ρήση του Hunter S. Thompson: «Η απόλυτη αλήθεια είναι πολύ σπάνιο και επικίνδυνο αγαθό στην επαγγελματική δημοσιογραφία».
4)Πώς κρίνεις το επάγγελμά σου από οικονομικής αποκατάστασης;
«Παλαιότερα υπήρχαν πολύ καλοί μισθοί. Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Επιγραμματικά θα σου αναφέρω πως το μέλλον της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας περνά από το διαδίκτυο και από την ανάπτυξη project εκ των ίδιων των δημοσιογράφων μέσω της μορφής των ελεύθερων επαγγελματικών υπηρεσιών. Ένα από αυτά τα project είναι και η ιστοσελίδα του «Τυπολόγου» από τον υποφαινόμενο».
5)Πιστεύεις πως το επάγγελμα του δημοσιογράφου έχει αρνητική φήμη από την άσχημη συμπεριφορά ορισμένων δημοσιογράφων;
«Για να είσαι πειστικός πρέπει να είσαι πιστευτός. Για να είσαι πιστευτός πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να είσαι αληθινός», έλεγε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Edward R. Murrow και να προσθέσω σε αυτό το εξής: Δημοσιογράφος είναι αυτός, που έχει θητεύσει στον έντυπο τύπο. Το θέμα είναι η αλήθεια. Το να είσαι αληθινός. Αν απομακρυνθείς από την πραγματική ζωή και τη βάλεις στο «παραμορφωτικό καθρεπτάκι», τότε ο κόσμος το καταλαβαίνει. Εξάλλου, δημοσιογράφος δεν είναι αυτός, που κάνει τον παντογνώστη ή μεταδίδει πληροφορίες, που δεν τις έλεγξε».
6)Τι θα συμβούλευες έναν άνθρωπο που θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα;
«Γερό στομάχι, αρκετή υπομονή, σκληρή δουλειά και να μη θεωρήσει ποτέ τίποτα δεδομένο σε όποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης κι αν βρίσκεται. Να μείνει ο εαυτός του».
7)Τι είναι αυτό που θα ήθελες να δεις να αλλάζει στη Δημοσιογραφία;
«Το να παράγει περισσότερη δημοκρατία κι έλεγχο των πεπραγμένων. Να αναδειχθεί ο μορφωτικός και ο εκπαιδευτικός ρόλος της. Να δούμε περισσότερες έρευνες να γίνονται σε βάθος και να φύγει το προσωπείο του life-style, που δεν αφήνει να αναδειχθούν πολύ σοβαρότερα, καθώς και κρίσιμα θέματα της εποχής μας»
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΙΚΟΥ ΜΟΣΧΟΒΟΥ
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη . Είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών και Αεροπορικών Επιχειρήσεων και δημοσιογραφίας του NCFE με Higher Professional Diploma in Journalism.
Ασχολήθηκε με την παραγωγή, την παρουσίαση στο ραδιόφωνο.Εργάστηκε στις εφημερίδες «Απογευματινή», «Σφήνα» κι «Espresso».
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ) κι έγινε δεκτός στη Society of Professional Journalists των Η.Π.Α.
Είναι ο ιδρυτής του επαγγελματικού ειδησεογραφικού portal κοινωνίας, επιστήμης, γνώσης και πολιτισμού www.typologos.com και της ατομικής εταιρείας NMOS- Νικόλαος Μόσχοβος.
Έχει διδάξει δημοσιογραφία στο Ι.Ε.Κ. Επανομής του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενώ παραδίδει μαθήματα εξ αποστάσεως σε διάφορους τομείς.
Συνολικά έχει εκδώσει μέχρι και στιγμής πέντε βιβλία.
Τον Αύγουστο του 2000 διετέλεσε πρόεδρος του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποίησης, που έγινε στη Θεσσαλονίκη κι ανακηρύχθηκε διδάκτωρ λογοτεχνίας της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Πολιτισμού των Η.Π.Α.
Σε επιστημονικό επίπεδο έχει εκπονήσει στα πλαίσια του Higher Professional Diploma in Journalism τις εξής εργασίες:
1.«Διερεύνηση των εξελίξεων στο πεδίο της Ερευνητικής Δημοσιογραφίας υπό το πρίσμα των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες υπηρεσίες του διαδικτύου και κυρίως της Δημοσιογραφίας Δεδομένων»
2.«Πολιτική και Οικονομική Ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης: Θεσμικές Οικονομικές και Πολιτικές Διαστάσεις της Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Τηλεοπτικού Πεδίου στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως τη σημερινή εποχή της ψηφιακής μετεξέλιξης του».
3.Θεώρηση επί του σκεπτικού των Κόβατς και Ρόζενστιλ: « Η Πληροφόρηση Παράγει Δημοκρατία»
4.«M.M.E. και Παγκόσμιες Ανθρωπιστικές Προκλήσεις» , «Oικολογία – Υγειονομική Περίθαλψη – Εξουσία- Κοινωνία της Πληροφορικής – Φτώχεια- Μεταναστευτικά Προβλήματα».
Συνάμα συνεχίζει να γράφει ποιήματα, ιστορίες και σενάρια.
Για την EvresisJob, Μαρία Σκαμπαρδώνη.
Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.
- Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
- Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
- Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
- Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.
Powered by web4cosmos