Καθηγήτρια Χορού.

Γράφει η Ιωάννα Στελβία Παπασωτηρίου.


Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μεγάλα ποσοστά ανεργίας στην χώρα μας. Το κάθε επάγγελμα αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες και πρέπει να ανταπεξέλθει με διαφορετικό τρόπο στις συνθήκες των εποχών, προκειμένου να επιβιώσει. Ποια επαγγέλματα όμως είναι αυτά που όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις δυσκολίες είναι ακόμη εδώ και μας θυμίζουν πως η επιθυμία ξεπερνά τις δυσκολίες; Τα επαγγέλματα της τέχνης. Και συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στους καθηγητές-τριες χορού. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έχουν απαξιωθεί και ότι δεν υπολογίζονται το ίδιο με άλλες ειδικότητες, όπως η ειδικότητα ενός γιατρού ή δικηγόρου. Ξεχνάμε όμως, ότι η εκμάθηση μίας μορφής τέχνης αποτελεί διαπαιδαγώγηση. Πόσο μάλλον ο χορός, ο οποίος διαμορφώνει χαρακτήρες, βελτιώνει την ψυχική κατάσταση, βοηθά στην ένταξη του ατόμου μέσω της συνεργασίας, αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες, την δημιουργικότητα και την φαντασία, προσφέρει καλή σωματική ευελιξία, βοηθά στο να μάθουμε να ακούμε τον εαυτό μας αλλά και στο χτίσιμο αυτοπεποίθησης.

Από αυτά καταλαβαίνουμε ότι, όσο απαραίτητο είναι για
έναν γονέα να πάει το παιδί του στο σχολείο και στο φροντιστήριο, τόσο
σημαντικό είναι να εστιάσει και στην σωματική του και πνευματική υγεία. Τα είδη χορού είναι πάρα πολλά. Μερικά από αυτά είναι οι χοροί λάτιν, οι
παραδοσιακοί, zumba, dancehall, hip hop, Rnb, cheerleading (θεωρείται πλέον άθλημα), μπαλέτο, σύγχρονο κ.α.

Η ποικιλία των ειδών χορού μας υπενθυμίζει, ότι ο κάθε χορός αναδεικνύει έναν πολιτισμό και ότι η πολιτισμικότητα είναι αυτή που τελικά μας ενώνει . Ωστόσο, για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του καθηγητή-τριας χορού, πρέπει πρώτα να λάβει γνώσεις τεχνικής χορού, είτε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης είτε από κάποια ιδιωτική σχολή. Έπειτα, θα πρέπει να δώσει εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να παραλάβει το πτυχίο του.

Πέρα όμως από το πτυχίο, για να ξεχωρίσει σε αυτόν τον ανταγωνιστικό χώρο, πρέπει να έχει άριστη αίσθηση και αντίληψη του ρυθμού και της κίνησης, εξαιρετική μεταδοτικότητα, πνεύμα συνεργασίας, ευγένεια, καλλιτεχνική παιδεία, ζωηρή φαντασία, πρωτότυπες ιδέες, ευαισθησία, συνέπεια, διοικητικά προσόντα, κατανόηση και ικανότητα επίβλεψης και διόρθωσης όπου προκύπτουν λάθη, ώστε να επιτευχθεί ένα σωστό και όμορφο αποτέλεσμα.

Οι υποχρεώσεις του όμως δεν σταματάνε εκεί. Ο καθηγητής είναι υποχρεωμένος να ενημερώνεται για την οποιαδήποτε εξέλιξη στον χώρο. Αυτό μπορεί να είναι η έναρξη αγώνων χορού είτε εντός είτε εκτός της χώρας, όπου οφείλει να ενημερώσει τους μαθητές τους σε περίπτωση που θέλουν να συμμετάσχουν και η πραγματοποίηση σεμιναρίων στην σχολή για την βελτίωση των ικανοτήτων.


Τέλος, η διοργάνωση μίας τελικής παράστασης είναι ίσως το πιο σημαντικό
κομμάτι, καθώς αποτελεί κίνητρο για τους μαθητευόμενους και προκαλεί
μεγάλο ενθουσιασμό. Ο καθηγητής οφείλει να φροντίζει για την κάθε
λεπτομέρεια…από την μουσική, τον χώρο που θα πραγματοποιηθεί, τα
κουστούμια που θα φοράνε οι μαθητές, την ώρα που θα διεξαχθεί, την σειρά
που θα παρουσιάζουν οι ομάδες την χορογραφία τους μέχρι και το πως θα
έχουν στημένο το βάψιμο και το μαλλί τους. Είναι ξεκάθαρο πως το να έχει
κάποιος ένα όραμα, να ανακαλύπτει ανθρώπους με ταλέντα, να ενθαρρύνει
να επαναστατεί και να ξεχωρίζει μέσω χορογραφιών είναι δύσκολο και
απαιτεί σθένος, υπομονή, επιμονή, οργάνωση και δημιουργικότητα.

Της Ιωάννας Στελβίας Παπασωτηρίου.


Καταχώριση βιογραφικού

Στην Evresisjob, υποστηρίζουμε τους υποψηφίους οι οποίοι συνεργάζονται μαζί μας αναζητώντας ευκαιρίες εργασίας.


Δεσμευόμαστε να Κατανοήσουμε τους στόχους σας και μπορούμε να συνεισφέρουμε να τους πετύχετε ανιχνεύοντας μια δουλειά που θα είναι κατάλληλη για εσάς.

Καταχωρήστε το βιογραφικό σας στη βάση δεδομένων μας info@evresisjob.gr προκειμένου  να λαμβάνεται  προτάσεις για θέσεις εργασίας που ταιριάζουν στα προσόντα και στις δεξιότητές σας.