Ένας προγραμματιστής μας μιλάει για το επάγγελμά του

Ένας προγραμματιστής μας μιλάει για το επάγγελμά του

Από την Ηρώ Τραγιανού

Το επάγγελμα του προγραμματιστή έχει γίνει από τα πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Η σύγχρονη οικονομία ακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία των υπολογιστών και της επικοινωνίας. Παράλληλο, ο σύγχρονος καταναλωτικός κόσμος έγινε πιο απαιτητικός από ποτέ στις λύσεις που ζητάει. Έτσι, οι πόρτες άνοιξαν για αυτούς τους ανθρώπους που είναι καλοί στο να λύνουν προβλήματα με το να σχεδιάζουν, να γράφουν και να τεστάρουν κώδικα.

Ένας προγραμματιστής πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον μια γλώσσα προγραμματισμού όπως οι C++, C, C#, Python, PHP, Java, Swift και η επιλογή της γλώσσας γίνεται ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει. Με άλλα λόγια θα πρέπει να επιλέξει τον τομέα εκείνον για τον οποίο θα αφιερώσει άπλετο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή ψάχνοντας να βρει λύσεις ακολουθώντας πολλές φορές στενά χρονοδιαγράμματα.

Πώς είναι όμως να εργάζεσαι ως προγραμματιστής;

Ο Σωτήρης Σμιξιώτης είναι προγραμματιστής στην εταιρεία I love ΙΤ και μας μιλάει για το επάγγελμα μέσα από τα 10 χρόνια εμπειρίας του.

Πώς καταλαβαίνει κανείς αν του ταιριάζει η δουλειά του προγραμματιστή, ώστε να επενδύσει το χρόνο του μαθαίνοντας το αντικείμενο; Και τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τον καλό προγραμματιστή από τους υπόλοιπους;

Το πιο βασικό στη δουλειά αυτή είναι να σου αρέσει να αντιμετωπίζεις προβλήματα και να ψάχνεις τη λύση. Με τον καιρό, γίνεσαι καλύτερος και όσο πιο δύσκολο είναι το πρόβλημα που έχεις μπροστά σου, τόσο μεγαλύτερη η ευχαρίστηση που παίρνεις στο τέλος. Είναι από τα πιο δυνατά συναισθήματα που μπορεί να έχει κάποιος άνθρωπος. Σαν να πάει κανείς στο γυμναστήριο για προπόνηση και να βλέπει ότι πλέον μπορεί να σηκώσει το διπλάσιο βάρος απ’ όσο μπορούσε στην αρχή. Σίγουρα πρέπει κανείς να έχει επιμονή και υπομονή. Και έναν καλό βαθμό συγκέντρωσης. 

Όσο για τον καλό προγραμματιστή, θα έλεγα ότι πρέπει να είναι δεκτικός. Για παράδειγμα, μπορεί εγώ να έχω μάθει ένα συγκεκριμένο τρόπο για να δουλεύω, αλλά να παρουσιαστεί μια καλύτερη τακτική. Θα πρέπει να μπορώ να την ενσωματώσω στον δικό μου τρόπο. Αυτό είναι κάτι, για παράδειγμα, που οι παλαιότεροι ενδεχομένως να μην κάνουν τόσο εύκολα. Δηλαδή, δεν θα δεχτούν κάτι καινούριο και τόσο διαφορετικό από τον τρόπο που ξέρουν, ακόμα και αν αυτό αποδειχτεί πιο αποτελεσματικό. 

Κάποιοι θεωρούν ότι για να γίνει κανείς προγραμματιστής πρέπει να έχει μια κλίση στα μαθηματικά. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Εξαρτάται. Για παράδειγμα, στο Web Development όχι τόσο. Αλλά αν μιλάμε για μια θέση όπως Data analyst, τότε χρειάζονται τα μαθηματικά γιατί μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο δεδομένων. Βέβαια υπάρχουν τα libraries π.χ. με συναρτήσεις που μπορώ να χρησιμοποιήσω έτοιμες, χωρίς να χρειάζεται να τα κάνω εγώ από την αρχή. Γι’ αυτό θα λέγαμε ότι είναι ένα επάγγελμα στο οποίο δουλεύουμε συλλογικά. Γιατί ο ένας δανείζεται από τα αποτελέσματα του άλλου. Αλλά και πάλι, όσο πιο πολλά καταλαβαίνει κανείς τόσο το καλύτερο.

Έχεις πτυχίο στο αντικείμενο; Έχω ακούσει για κάποιους που δουλεύουν ως προγραμματιστές χωρίς να έχουν σπουδάσει κάτι αντίστοιχο. Γενικά, θεωρείς απαραίτητες τις σπουδές στο αντικείμενο; 

Εγώ έχω Bachelor of Business and Computing από κολλέγιο. Θεωρώ ότι το πορτφόλιο που θα ετοιμάσει κάποιος είναι πιο σημαντικό από το ίδιο το πτυχίο. Η σχολή είναι χρήσιμη, γιατί μαθαίνεις να ψάχνεις και να εφαρμόζεις, αλλά ως εκεί. Δεν την βρίσκω απόλυτα αναγκαία. Απλά, ίσως αν δεν σπουδάσεις, να δυσκολευτείς στο αρχικό στάδιο εκμάθησης.

Ποιες γλώσσες γνωρίζεις; Αν μάθει κάποιος μόνο μία γλώσσα, είναι ρεαλιστικό να περιμένει να μπει σε μια θέση;

Εγώ ξέρω C++, C, Python, PHP, Java.

Ναι, εξαρτάται τι θα ζητάει η θέση. Γενικά είναι ευκολότερο να μάθεις και μια άλλη γλώσσα, αν ήδη ξέρεις μια. Αν στο πορτφόλιό σου δείχνεις ότι έχεις ασχοληθεί με κάποια διαφορετικά projects, έχεις εμπειρία δηλαδή στη γλώσσα σου, και εγώ από την πλευρά μου ζητάω κάτι διαφορετικό, π.χ. για ιστοσελίδες, τότε μπορώ να εκτιμήσω αν μπορείς να ανταπεξέλθεις και πόσο χρόνο θα σου πάρει να μάθεις αυτά που θέλω.

Παρακολουθείς τις αγγελίες ακόμα και τώρα; Εγώ που δεν ξέρω το αντικείμενο, μου φαίνεται ότι ψάχνουν κάποιον που να ξέρει ήδη πάρα πολλά. Πώς σου φαίνονται αυτά που γράφουν;

Παρακολουθώ τις αγγελίες. Ιδιαίτερα όταν ήμουν σπουδαστής. Η αλήθεια είναι ότι τις αγγελίες σπάνια τις γράφουν προγραμματιστές. Οι οποίοι είναι και οι μόνοι που θα μπορούσαν να δώσουν τις ακριβείς οδηγίες γιατί το τι ζητάει η εταιρεία. Μπορεί να τις γράψει κάποιος από το HR ή ένας γραμματέας, συνήθως όμως όχι ένας προγραμματιστής. Έτσι, συχνά αναφέρουν λανθασμένα πράγματα και πολλές φορές είναι σαν να έγινε copy paste από άλλη αγγελία. Το αποτέλεσμα είναι να γράφουν πολλά παραπάνω από αυτά που πραγματικά ζητάνε. Ο στόχος τους είναι να βρουν αυτόν που ξέρει το κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους. Χωρίς στην πραγματικότητα να χρειαστεί να ασχοληθεί ποτέ με αυτά που ζητούσαν στην αγγελία.

Σου έτυχε να πας σε συνέντευξη, αλλά να απογοητευτείς; Να καταλάβεις γρήγορα, δηλαδή, ότι δεν θα σε βοηθούσε να εργαστείς για τη συγκεκριμένη εταιρεία;

Ναι. Πριν έρθω εδώ, είχα πάει σε συνεντεύξεις που είτε είχαν υπερεκτιμήσει το τι χρειάζεται είτε χρειάζονταν κάτι τελείως διαφορετικό. Τους έκανα ερωτήσεις για να καταλάβω περισσότερα, όπως γιατί το ζητάτε αυτό; Σε τι το χρησιμοποιείτε; Όταν έβλεπα από τις απαντήσεις τους ότι δεν ξέρουν, καταλάβαινα ότι εκεί δεν θα είχα μέλλον ως προγραμματιστής. Αντιθέτως, εδώ ήταν όλα ξεκάθαρα. Ξέρω ότι θα αντιμετωπίζω προγραμματιστικά προβλήματα αλλά θα βελτιώνομαι σαν προγραμματιστής.

Ακούγεται ότι οι θέσεις εργασίας στο αντικείμενο αυτό είναι περισσότερες από την προσφορά. Ισχύει;

Εμείς όχι, δεν δυσκολευόμαστε. Υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι. Ευτυχώς, επειδή τα κοιτάμε εμείς τα βιογραφικά, που ξέρουμε τι θέλουμε, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα καλά βιογραφικά. Κάτι που παρατηρείται, βέβαια, είναι ότι μας στέλνουν και βιογραφικά που δεν έχουν ίχνος ασχολίας με το αντικείμενο. Φαινόταν, δηλαδή, ότι ο ενδιαφερόμενος ήθελε οπωσδήποτε να βρει δουλειά και γι’ αυτό έστειλε και σε εμάς.

Ποιες γλώσσες προγραμματισμού έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

JavaScript, PHP, συνοδευόμενα απο γνώση HTML και CSS, καθώς και Java ή C#. Αυτά που αλλάζουν είναι τα frameworks πάνω στα οποία δουλεύει η εκάστοτε εταιρεία. Αλλιώς είναι να δουλεύεις πχ σε wordpress και αλλιώς σε joomla, ή να γράφεις πχ C# για Unity και Xamarin.  

Και τέλος, πώς προτείνεις να ξεκινήσει κάποιος που θέλει να γίνει προγραμματιστής; Έχεις κάποια συμβουλή για τους αυτοδίδακτους;

Πρώτα είναι σημαντικό να βρεις τη γλώσσα που χρειάζεται, με βάση αυτό που θες να κάνεις. Ο πιο παραδοσιακός και αποτελεσματικός τρόπος είναι να μάθεις πώς να γράφεις κώδικα μόνος σου, ακολουθώντας απλά το Documentation. Ενδεχομένως, κάποιος μπορεί να θέλει να είναι καθοδηγούμενος από tutorial που θα βρει σε udemy, pluralsight κλπ, αλλά εγώ προσωπικά νομίζω ότι αυτά περιορίζουν λίγο τον τρόπο σκέψης ως προς την επίλυση προβλημάτων. Μπορεί το tutorial κάποια στιγμή στην πορεία να απογοητεύσει αυτόν που το ακολουθεί και να τα παρατήσει, νομίζοντας ότι είναι π.χ. δύσκολα. Κατά προτίμηση, θα πρέπει να αποφεύγει τεράστιους στόχους και να κάνει μικρά βήματα.


Σχετικά με την συντάκτρια



Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.

  • Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
  • Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
  • Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
  • Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.

Powered by web4cosmos