Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την ηθοποιό Βίκυ Ντούλια

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την ηθοποιό Βίκυ Ντούλια

Συνέντευξη της δημοσιογράφου Μαρίας Σκαμπαρδώνη.

Ευχαριστώ από καρδιάς την ηθοποιό Βίκυ Ντούλια η οποία στη σελίδα της, Speak Freely, έχει δημοσιεύσει αρκετές φορές κείμενά μου για τη συνέντευξη την οποία μου έδωσε για το επάγγελμα του ηθοποιού. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε βήμα στην άποψη ανθρώπων των οποίων ο χώρος πλήττεται σοβαρά εξαιτίας της πανδημίας αλλά και όλων των λυπηρών φαινομένων εργασιακής και σεξουαλικής βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.

Την ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς, ο λόγος στην ίδια!


Τι είναι αυτό που σε επέλεξε να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα;

-Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Αρχικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου… τον θυμάμαι πάνω σε μία σκηνή!!! Σ’ ότι εκδήλωση σχολική ή εξωσχολική πάντα συμμετείχα. Ήταν κάτι που αγαπούσα και είχα ξεχωρίσει από την νηπιακή μου ηλικία… Επομένως δεν φαντάστηκα ποτέ τον εαυτό μου σε κάτι άλλο. Όλα δηλαδή είχαν μια φυσική εξέλιξη στην πορεία μου ως ηθοποιός. Δεν ήταν βέβαια όλα ρόδινα και εύκολα. Υπήρχαν και σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες.

Ποια θεωρείς το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα του επαγγέλματός σου;

-Θεωρώ πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η ελευθερία που έχουμε εμείς οι ηθοποιοί. Ίσως είναι από τα μοναδικά επαγγέλματα που μπορείς να είσαι ελεύθερος και να δημιουργείς. Δεν περιορίζεσαι σ’ ένα καλούπι, σε μία ρουτίνα της καθημερινότητας που ενδεχομένως έχουν τα άλλα επαγγέλματα. Εμένα ακριβώς αυτό με μαγεύει. Ότι κάθε φορά θα πάω σε κάτι διαφορετικό και θα κάνω κάτι ασυνήθιστο. Κάθε δουλειά που θα κληθείς να κάνεις είναι ένα ταξίδι. Είναι στο δικό σου χέρι αν θα το κάνεις συναρπαστικό ή όχι. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχει κάποιο μειονέκτημα, από την στιγμή που από την πρώτη συνεργασία σου, έχεις οριοθετήσει τα πράγματα. Καθώς επίσης πρέπει να έχεις προνοήσει από πολύ νωρίτερα να κάνεις καλή διαχείριση των οικονομικών σου και των αναγκών σου για να μην βρεθείς εκτεθειμένος. 

Πώς βλέπεις και κρίνεις το επάγγελμά σου από οικονομική αποκατάσταση;

-Αυτό που πιστεύω είναι πως όλα είναι θέμα διαχείρισης. Σαφώς υπάρχουν και κακοπληρωτές στην αγορά εργασίας, όπως και σ’ όλους τους κλάδους άλλωστε. Για αυτό σπουδάζεις άλλωστε και στη δραματική σχολή. Αποφοιτώντας από τη δραματική σχολή έχεις ήδη αποκτήσει πολλά εφόδια ώστε να μπορέσεις να διαλέξεις την κατάλληλη δουλειά για εσένα και να απορρίψεις κάτι που δεν θα είναι κερδοφόρο. Σιγά σιγά, μέσα από τις εμπειρίες δυναμώνεις και ωριμάζεις. Κάθε φορά θα τα πηγαίνεις και καλύτερα και θα ανεβαίνει το κασέ σου! Πρέπει να έχεις υπομονή και επιμονή. Να μην ξεφεύγεις από τον στόχο σου. Και το κυριότερο να μην τα παρατάς στην πρώτη δυσκολία.

Ποια θεωρείς τα προτερήματα και τις ικανότητες που πρέπει να έχει κάποιος για να το ακολουθήσει;

-Αν δεν έχει τη φλόγα… το πάθος….το μεράκι…. Αν βλέπει τη θεατρική σκηνή και δεν τρέχει πάνω να ορμήσει… Αν δεν του αρέσει το διάβασμα και βαριέται…. Και κοιτάζει όλη την ώρα το ρολόι του… Τότε αρχικά βρίσκεται σε λάθος σχολή!!! Πρέπει να είσαι ταπεινός, να βλέπεις πολύ καλά και να αφουγκράζεσαι αυτά που συμβαίνουν γύρω σου. Και να μελετάς από το πρωί μέχρι το βράδυ… Να παρακολουθείς πολύ θέατρο. Εγώ θυμάμαι όταν ήμουν στην δραματική σχολή (και λόγω ατέλειας) ήμουν κάθε βράδυ σε παραστάσεις!!! Και όπου μπορούσα να τρυπώσω σε πρόβες καθηγητών μου το έκανα!!! Σε γενικές γραμμές, δεν αρκεί μία ωραία σκηνική παρουσία και ένα ταλέντο για να κατακτήσεις το σανίδι. Και το ταλέντο σου για να ‘’επιβιώσει’’ και να μην σε εγκαταλείψει κάποτε όπως και ο κόσμος που θα σ’ ακολουθεί ενδεχομένως, θα πρέπει να του δίνεις τροφή. Και αυτό το επιτυγχάνεις μέσα από την παραστατικότητα, το διάβασμα και την συχνή σου τριβή με το αντικείμενο. Εξού και το τροφή για σκέψη!

Πώς αισθάνεσαι για τα τελευταία φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης που συμβαίνουν στο χώρο της Υποκριτικής και του θεάτρου; Πιστεύεις πως ο χώρος θα «καθαρίσει» από αυτά τα λυπηρά περιστατικά;

-Πολύ δύσκολη ερώτηση! Αρχικά με θλίβουν πολύ τα γεγονότα που έχουν εκδηλωθεί στο θέατρο τον τελευταίο μήνα ανάμεσα στους πολυαγαπημένους μου ηθοποιούς. Ακόμη περισσότερο με θλίβει που ο έξω κόσμος θεωρεί πως το θέατρο είναι ένα άντρο ακολασίας!!! Και αν αυτό εντυπωθεί στο μυαλό του κόσμου ζήτω που καήκαμε… Γιατί τότε δεν θα έρχεται κανένας θεατής στο θέατρο και θα πτωχεύσουμε όλοι οι ηθοποιοί μηδενός εξαιρουμένου!  Θέλω να προτείνω ψυχραιμία! Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Ομολογουμένως, αυτή τη στιγμή το θέατρο περνάει μια κρίση. Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Όμως πιστεύω ακράδαντα πως μόλις σταματήσει αυτή ‘’η μπόρα’’ θα έρθει και η κάθαρση στο θέατρο που αυτό είναι το ζητούμενο και ο στόχος των περισσότερων ηθοποιών. Πιστεύω πολύ στην ελληνική δικαιοσύνη και νομίζω πως θα εκτελέσει σωστά τα καθήκοντα της. Μένει να κάνουμε υπομονή και να μην εμπλεκόμαστε σε κοκορομαχίες μεταξύ μας… Στο τέλος θα επικρατήσει το φως!!! Μόνο το φως!!! Δεν θα υπάρχει πια το σκοτάδι!!!!

Πιστεύεις πως ο χώρος της Τέχνης έχει αδικηθεί και βρίσκεται σε δύσκολη θέση όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας;

-Τον Οκτώβριο του 2020 που ξεκίνησε το lockdown για το θέατρο -παρά το 30% των θέσεων που είχαμε ήδη και ήταν πολύ βάναυσο απέναντί μας- μας ισοπέδωσε η απόφαση αυτή. Φυσικά εκείνη την στιγμή όλοι οι ηθοποιοί αισθανθήκαμε οι πιο αδικημένοι όλων. Κάθε μέρα που πέρναγε βλέπαμε κλάδους να κλείνουν ο ένας πίσω από τον άλλον. Μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα που όλα είναι κλειστά (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων). Σ’ έναν πόλεμο πάντα υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Έτσι συμβαίνει και με την πανδημία. Λόγω των καταστάσεων κάποιοι κλάδοι θα ευδοκιμήσουν άλλοι πάλι θα αντιμετωπίσουν τρομερά προβλήματα. Δεν αρκεί να ενωθούμε μόνο οι ηθοποιοί μεταξύ μας… Πρέπει σαν Έλληνες Πολίτες να ενωθούμε και να εκμεταλλευτούμε την πλούσια ιστορική κληρονομιά που κατέχει η χώρα μας. 

.

Ποιο θεωρείς πως είναι το μέλλον το επαγγέλματός σου;

-Αρχικά είμαι ανυπόμονη να δω την εξέλιξη της πανδημίας και που θα καταλήξει όλο αυτό. Παρακολουθώ καθημερινά με κομμένη την ανάσα τα γεγονότα που εξελίσσονται στην χώρα μας. Θέλω να είμαι αισιόδοξη και πιστεύω όταν ξαναγυρίσω στην εργασία μου θα είναι όλα τακτοποιημένα. Αυτή η στασιμότητα που έχει δημιουργηθεί προσπαθώ να την εκμεταλλευτώ αλλιώς, έτσι ώστε όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα να έχω εφοδιαστεί και με άλλα στοιχεία. Αυτό συμβουλεύω, αν θέλετε, και τους φίλους αναγνώστες… Να συνεχίσουν κάποιο πτυχίο που άφησαν στην μέση κάποτε ή γενικά να τελειοποιήσουν κάτι που άφησαν στην μέση παλιότερα!!!


Πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ίδια;

Facebook: https://www.facebook.com/vicky.ntoulia/

Instagram: https://www.instagram.com/vickyntoulia/


Σχετικά με την συντάκτρια



Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.

  • Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
  • Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
  • Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
  • Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.

Powered by web4cosmos