ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ

Ένας συγγραφέας μιλάει για το επάγγελμά του.

Είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να συνομιλήσω με τη γνωστή συγγραφέα Κατερίνα Τσεμπερλίδου. Πάντοτε είναι χαρά μου να συνομιλώ με ανθρώπους που βρίσκονται στο δικό μου χώρο, καθώς η δημοσιογραφία και η συγγραφή είναι και το δικό μου όνειρο και η δική μου επαγγελματική επιδίωξη. Ευχαριστώ από καρδιάς και για τη συνέντευξη, αλλά και γιατί η κυρία Τσεμπερλίδου πολλές φορές δημοσίευσε στις προσωπικές της σελίδες και δικά μου άρθρα αλλά και εκφράστηκε πολύ θετικά για τις συγγραφικές μου ικανότητες. 

 Μέσα από αυτή την ιδιαίτερη ζύμωση, δημιουργήθηκε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με διάφορες σκέψεις για τον συγγραφέα, τις δυσκολίες της ζωής του, τις χαρές αλλά και γενικότερα για το χώρο του βιβλίου. Θα χαρώ αυτές τις σκέψεις να τις διαβάσετε και όλοι εσείς!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ

C:\Users\ADMINI~1\AppData\Local\Temp\KATERINA TSEMPERLIDOY 5.jpg

1. Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε να επιλέξετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Το γράψιμο είναι για μένα ο αέρας που αναπνέω. Από τότε που πήγαινα στο Δημοτικό σχολείο, λάτρευα το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων και το γράψιμο. Έχω συνδέσει το γράψιμο με καλοκαιρινές διακοπές. Σε όλο τον υπόλοιπο χρόνο, η μητέρα μου δεν μας άφηνε ούτε να διαβάζουμε (με την αδερφή μου) μυθιστορήματα, ούτε να γράφουμε. Το καλοκαίρι λοιπόν, περνούσαμε ώρες διαβάζοντας ιστορίες και γράφοντας τις δικές μας πάνω στις λευκές σελίδες που περίσσεψαν από τα τετράδια της χρονιάς.

Θυμάμαι το συναίσθημα της απόλυτης ευτυχίας… καλοκαιρινό αεράκι, μπάνιο στο Καβούρι και μετά, μας περίμενε στο σπίτι χωριάτικη σαλάτα και γαύρος τηγανητός από τα χεράκια της μαμάς. Και πολλά βιβλία και πολλά Κλασσικά Εικονογραφημένα. Μεγαλώνοντας, ήμουν πολύ τυχερή αφού, ενώ σπούδασα νομικά, βρήκα δουλειά σε μια μεγάλη διαφημιστική εταιρεία, κάνοντας αυτό: να γράφω. Έγινα κειμενογράφος και μετά δημιουργικός διευθυντής, γράφοντας διαφημίσεις για εμπορικά προϊόντα. Όμως, μέσα μου έβραζε το ηφαίστειο που λέγεται λογοτεχνικό γράψιμο. Ήθελα να γράψω βιβλία με επιρροή στην κοινωνία. Ξεκίνησα, λοιπόν, με το υστέρημα του χρόνου μου, να γράφω διηγήματα (το μυθιστόρημα θέλει μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, χρόνο και λιγότερους περισπασμούς από αυτούς που είχα λόγω του επαγγέλματός μου, γι’ αυτό άργησα να γράψω μυθιστόρημα). Θυμάμαι ότι στην αρχή, έγραφα μέσα σε αεροπλάνα, στο μπαλκονάκι του ξενοδοχείου των διακοπών, τις Κυριακές στο σπίτι, διαλέγοντας τη γραφή αντί να διασκεδάζω και γώ, όπως όλοι τα βράδια. Μα, αυτή ήταν η δική μου διασκέδαση. Με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωσα τα πρώτα μου 10 βιβλία, με κόπο και «κλέβοντας» προσωπικό μου χρόνο. Το 2011 σταμάτησα να εργάζομαι στη διαφήμιση και, έτσι, το όνειρό μου να γίνω συγγραφέας έγινε πραγματικότητα.

Τώρα, κάνω ομιλίες και είμαι μόνο συγγραφέας, αρθρογράφος και δημιουργός των δύο site μου: www.vivlio.gr και www.tsemperlidou.gr. Σε αυτή, τη νέα φάση της ζωής μου, έγραψα τέσσερα νέα βιβλία: «Ψυχική Μπουγάδα», εκδόσεις Ψυχογιός,  «Οι Ελληνίδες είναι θεές», εκδόσεις Χάρτινη Πόλη,  «Το Κορίτσι του Καιρού», εκδόσεις Ψυχογιός και σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το νέο μου βιβλίο «Ψυχική Βιταμίνη», από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

C:\Users\ADMINI~1\AppData\Local\Temp\VIVLIA.jpg

2. Πώς θεωρείτε ότι το βιβλίο αλλάζει και βελτιώνει τον κόσμο;

Όντας φανατική αναγνώστρια από μικρό παιδί, θα μπορούσα να σας απαριθμήσω δεκάδες λόγους που κάνουν το βιβλίο ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Το βιβλίο είναι ένας φίλος που σου κάνει την καλύτερη παρέα. Φωτίζει το μυαλό σου με ιδέες και συνεχή έμπνευση. Σου ανοίγει παράθυρα για να ανακαλύψεις τον κόσμο γύρω σου και να αποκτήσεις τη δική σου προσέγγιση για τη ζωή. Σε βοηθάει να αναπτυχθείς ψυχικά και πνευματικά και να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου, να νιώθεις τα συναισθήματά σου. Σε μαθαίνει ξένες γλώσσες, νέες δεξιότητες, νέες κουλτούρες, μαθήματα ζωής, βελτιώνει τη μνήμη σου και την ικανότητά σου να εκφράζεσαι γραπτά. Διευρύνει τη σκέψη σου, προβάλλοντάς σου και άλλες απόψεις, άλλες πλευρές στο ίδιο θέμα. Σου υπογραμμίζει τα σημαντικά σε σχέση με τα ασήμαντα. Μειώνει το στρες που νιώθεις, καθώς σε βοηθά να δραπετεύεις από την πραγματικότητα. Τα βιβλία είναι ένα από τα καλύτερα χόμπι. Στην ιστορία της ανθρωπότητας από τα, περίπου, 130 εκατομμύρια βιβλία που έχουν ως τώρα τυπωθεί, κάποια από αυτά μας διασκέδασαν, άλλα ούτε που τα θυμόμαστε και άλλα μας επηρέασαν για όλη μας τη ζωή.


3. Υπάρχει κάτι που θεωρείτε αρνητικό στο επάγγελμά σας;

Μου αρέσει, κυρία Σκαμπαρδώνη, που χαρακτηρίζετε τη συγγραφή βιβλίων ως επάγγελμα. Θα έλεγα ότι σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων, στην οποία οι αναγνώστες πριν από τη δυσάρεστη περίοδο που διανύουμε, ήταν περίπου 100.000 και με μια γλώσσα που δεν είναι διαδεδομένη όπως η αγγλική… οι πιθανότητες να κάνεις επάγγελμα το γράψιμο είναι μικρές. Πόσοι συγγραφείς στην Ελλάδα να ζουν από τα βιβλία τους; Είκοσι; Πενήντα; από τους χιλιάδες συγγραφείς που διαθέτουμε, όλοι έχουν και ένα παράλληλο επάγγελμα: διδάσκαλοι, αρθρογράφοι, δημοσιογράφοι, διαφημιστές, τραπεζικοί υπάλληλοι κλπ. Ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που ζούσε από τα βιβλία του ήταν ο Βασίλης Βασιλικός. Ο συγγραφέας χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει τα προς το ζειν, πριν αρχίσει να γράφει το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του. Επομένως, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, το αρνητικό για έναν Έλληνα συγγραφέα είναι να γνωρίζει τον περιορισμό που του επιβάλλει η γλώσσα μας, ο μικρός αριθμός αναγνωστών και η συνεχής παραγωγή χιλιάδων τίτλων βιβλίων κάθε χρόνο. Εύκολα τα βιβλία έρχονται και παρέρχονται από τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ακόμα και αν ένα βιβλίο μεταφραστεί σε άλλη γλώσσα, αν δεν προωθηθεί τοπικά, θα μείνει ακίνητο στον ιστότοπο που το διαθέτει. 

C:\Users\ADMINI~1\AppData\Local\Temp\KATERINA TSEMPERLIDOY 6.jpg

4. Πώς κρίνετε το επάγγελμά σας από οικονομικής αποκατάστασης;

Υπάρχουν νέοι συγγραφείς που επιβαρύνονται με τα έξοδα εκτύπωσης του βιβλίου τους. Όσο για διανομή και προώθηση… ούτε λόγος. Τα βιβλία στοιβάζονται σε αποθήκες χονδρεμπόρων, περιμένοντας να βρεθεί ο αναγνώστης που θα τα ζητήσει. Γενικά, θεωρώ πως υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς πολύ αγαπητοί στο κοινό, οπότε οι συγκεκριμένοι εξασφαλίζουν τα προς το ζειν μέσω των βιβλίων, οι υπόλοιποι χρειάζεται να εξασφαλίζουν τα προς το ζειν με άλλη απασχόληση. Επειδή προέρχομαι από το χώρο της διαφήμισης, γνωρίζω ότι  τα βιβλία που προβάλλονται έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαβαστούν από το αναγνωστικό κοινό. Βιβλία που δεν τα ξέρει κανείς, ποιος να τα διαβάσει; Όμως και οι σωστοί εκδοτικοί οίκοι δεν είναι πολλοί. Αυτοί που πληρώνουν τους συγγραφείς στην ώρα τους, ας πούμε. Υπάρχουν και συγγραφείς που «ντρέπονται» να ζητήσουν την αμοιβή που δικαιούνται. Όσον αφορά στους πόρους προώθησης, είναι περιορισμένοι. Προσωπικά, έχω γράψει βιβλία που πούλησαν δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα και τα είχε στηρίξει ο εκδότης μου με καλή διανομή και διαφήμιση και άλλα βιβλία που δεν είχαν τις ανάλογες πωλήσεις, αλλά ούτε και την προβολή που είχαν τα πρώτα. Σήμερα, κάθε συγγραφέας είναι must να προωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το έργο του, παράλληλα με όσα κάνει ο εκδότης του. 


5. Πώς θεωρείτε ότι άλλαξε ο χώρος του βιβλίου μετά την πανδημία που βιώνουμε;

Τα κλειστά βιβλιοπωλεία υπήρξαν μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας για τον αναγνώστη. Παρότι αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πωλήσεις στα e-shop, στα e-βιβλιοπωλεία δηλαδή, και πάλι, δεν συγκρίνονται με τις πωλήσεις που γίνονται όταν τα βιβλιοπωλεία είναι ανοιχτά. Τα βιβλιοπωλεία είναι ο ναός του αναγνώστη. Όταν, όμως, ο αναγνώστης δυσκολεύεται όχι μόνο στη μεταφορά του στο βιβλιοπωλείο, αλλά και ζει την οικονομική ανασφάλεια, πώς να διαθέσει ακόμα και ένα μικρό ποσόν, όσο αυτό ενός βιβλίου, για να ικανοποιήσει την ψυχική και πνευματική του ανάγκη; Την πρώτη του προτεραιότητα έχει το ψυγείο. Γι’ αυτό, προσωπικά, όποτε μπορώ κληρώνω και χαρίζω από το λογαριασμό μου στο Instagram, δικά μου αντίτυπα βιβλίων μου, από αυτά τα λίγα που μου δίνει ο εκδότης μου, μέσα στα πλαίσια της έκδοσης.


6. Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα;

Η πρώτη χαρά του συγγραφέα είναι να εκφράζει τον εαυτό του μέσα από το γράψιμο. Η δεύτερη χαρά είναι να αγκαλιάζουν οι αναγνώστες το έργο του. Μέχρι να γίνει το δεύτερο, χρειάζεται μεγάλη αφοσίωση και ώρες δουλειάς.

Θα συμβούλευα κάθε υποψήφιο συγγραφέα να διαβάζει πολλά βιβλία, έστω από το λίγο χρόνο που διαθέτει ο καθένας. Έστω, σαν εξάσκηση. Να γράφει συνεχώς, κάθε ημέρα, έστω ένα άρθρο, μια ανάρτηση, να συμπληρώνει ένα ημερολόγιο, να γράφει κάποιο αριθμό σελίδων… η εξάσκηση δεν σταματάει ποτέ. Το γράψιμο ξεκινάει ως ταλέντο και διάθεση, αλλά είναι θέμα εξάσκησης. Και φυσικά, να μην αφήσει τη δουλειά του, προκειμένου να γίνει συγγραφέας. Να γνωρίζει πως για πολλά χρόνια, ίσως και για πάντα, θα χρειάζεται να δουλεύει διπλά. Σε μια δουλειά για τα προς το ζειν και στη συγγραφή, σαν δεύτερη, full time απασχόληση, με άγνωστα οικονομικά αποτελέσματα. 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ

Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου είναι συγγραφέας, δημιουργός ιστότοπων για την ευτυχία και τα βιβλία και δίνει ομιλίες για να εμπνεύσει τους ανθρώπους πάνω στη θετική σκέψη και στην ηγεσία. Η ίδια πιστεύει στη θετική σκέψη και στη δυνατότητα που έχουμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αν το θέλουμε.

Είναι δημιουργός δύο ιστοσελίδων, του www.tsemperlidou.gr με θέμα του την ευτυχία και τη θετική στάση ζωής και του www.vivlio.gr, όπου κάθε Δευτέρα παρουσιάζει τα βιβλία που διαβάζει.

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στο χώρο της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της Ελλάδας, ως κειμενογράφος, διευθύντρια δημιουργικού και πρόεδρος.

Δημιούργησε πάνω από 500 διαφημιστικές καμπάνιες και τα σλόγκαν της έχουν γράψει ιστορία. Έχει κερδίσει, μαζί με την ομάδα της, 324 διαφημιστικά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Έχει γράψει 13 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία αυτογνωσίας), πολλά από τα οποία έχουν γίνει best seller, όπως η συλλογή διηγημάτων «Όχι πια sex, μόνο φίλοι» και τα βιβλία αυτογνωσίας «Η Ευτυχία είναι Απόφαση» και «Ψυχική Μπουγάδα».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ

C:\Users\ADMINI~1\AppData\Local\Temp\KATERINA TSEMPERLIDOY 8.jpg

Πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ίδια:

www.tsemperlidou.gr

www.facebook.com/Tsemperlidou

www.instagram.com/tsemperlidou/

Συγγραφέας, Blogger, Inspirational Speaker


Σχετικά με την συντάκτρια


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ

Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.

  • Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
  • Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
  • Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
  • Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.

Powered by web4cosmos