Αλλαγή καριέρας μετά τα 40

Αλλαγή καριέρας μετά τα 40

Γράφει η Ηρώ Τραγιανού

Είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για αλλαγή καριέρας μετά τα 40; Αν το σκέφτεσαι, έστω και σαν ιδέα να εγκαταλείψεις το αντικείμενό σου, τότε μάλλον δεν περνάς καλά εκεί που είσαι. Σίγουρα δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά αν το τολμήσεις ίσως η επιβράβευση να είναι πραγματικά μεγάλη.

Πώς θα ξέρουμε, όμως, αν ήρθε η ώρα να πάρουμε το ρίσκο και να αλλάξουμε την επαγγελματική μας πορεία;

Ξέρεις ότι πρέπει να αφήσεις τη δουλειά σου όταν:

  • Βλέπεις την αυτοπεποίθησή σου να μειώνεται μήνα με το μήνα.
  • Έχεις συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι οι κλίσεις σου είναι σε άλλο αντικείμενο.
  • Σου είναι ανυπόφορη η σκέψη ότι θα είσαι σε αυτό το αντικείμενο για την υπόλοιπη ζωή σου. 
  • Κάνεις αυτή τη δουλειά μόνο για τα λεφτά.
  • Βαριέσαι κάθε μέρα.
  • Την τελευταία μη εργάσιμη μέρα νιώθεις θλίψη.

Στην ελληνική αγορά εργασίας, οι περισσότεροι 40άρηδες και άνω, οι οποιοί επιθυμούν να αναλάβουν έναν καινούριο ρόλο στην επαγγελματική ζωή τους, φοβούνται να κάνουν αυτό το βήμα, γιατί ξέρουν ότι διακυβεύονται πολλά. Πρώτο και κύριο ρίσκο είναι η πιθανότητα να καταλήξουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Έτσι, μια λάθος εκτίμηση του καινούριου αντικειμένου, μπορεί να οδηγήσει σε ανεργία. Κάτι που δεν μπορούν να το υποστηρίξουν οικονομικά όλοι.

Επίσης, πολλοί 40ρηδες και άνω, δεν θα μπουν καν στη διαδικασία να αναζητήσουν κάτι καινούριο, με τη σκέψη «ποιος θα με πάρει σ’αυτήν την ηλικία». Και ο φόβος αυτός δεν είναι αδικαιολόγητος, δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι διακρίσεις με βάση την ηλικία καλά κρατούν…

Στο πίσω μέρος του μυαλού, υπάρχει πάντα ο φόβος μήπως και αυτό το επάγγελμα αποδειχτεί μια ακόμα λάθος επιλογή. Και δεν έχουν όλοι το σθένος να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μιας νέας θέσης όπου δεν θεωρούνται πια έμπειροι. Επιπλέον, το στρες θα είναι μεγαλύτερο και τα λάθη αρκετά, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.

Ποια είναι τα βήματα για να αλλάξουμε την επαγγελματική μας πορεία;

Βήμα 1: Αλλαγή του Βιογραφικού

Αρχικά φέρνουμε το βιογραφικό στα μέτρα της θέσης που μας ενδιαφέρει.

Η αλλαγή καριέρας απαιτεί μια καλή προετοιμασία που χρειάζεται χρόνο. Όποιος και αν είναι ο επιθυμητός νέος ρόλος, θα πρέπει να υποστηρίζεται από γνώσεις ή συναφή εμπειρία. Έχεις αφιερώσει ώρες από τον προσωπικό σου χρόνο για να αποκτήσεις επιπλέον χρήσιμες δεξιότητες; Υπάρχουν κοινά καθήκοντα με την τωρινή σου δουλειά; Υπάρχουν μεταφερόμενες δεξιότητες (transferable skills) που θα ήταν χρήσιμες στην καινούρια θέση; 

Όταν ο εργοδότης κοιτάξει το βιογραφικό, θα δει την εμπειρία σε ένα διαφορετικό αντικείμενο. Θα δώσει ίσως 4 ή 5 δευτερόλεπτα για να ψάξει ανάμεσα στις δουλειές που κάνατε στο παρελθόν, ώστε να βρει αυτό που τον ενδιαφέρει. Αναδιατύπωσε την περιγραφή της δουλειάς σου, χρησιμοποιώντας, όσο γίνεται, λέξεις που βρήκες στη δημοσιευμένη αγγελία της θέσης ή που αφορούν το επιθυμητό αντικείμενο. 

Ακόμα και αν δεν υπάρχει η επαγγελματική εμπειρία που απαιτείται, φρόντισε να διαμορφώσεις έτσι το βιογραφικό, ώστε τα ονλάιν μαθήματα ή ένα σχετικό επιμορφωτικό σεμινάριο που παρακολούθησες, να βρίσκονται σε εμφανές σημείο στην πρώτη σελίδα π.χ. σε μια πλαϊνή στήλη του βιογραφικού. 

Μην γράψεις όλες τις αρμοδιότητες που έχεις στην τωρινή σου θέση. Μόνο όσες πραγματικά θα βοηθούσαν.

Αν έχεις αρκετά χρόνια να στείλεις βιογραφικό, να ξέρεις ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πειραματίσου με καινούριες φόρμες βιογραφικών, ανάλογα με το αντικείμενο. Μια ασφαλής επιλογή θα ήταν μια φόρμα της κατηγορίας «Μινιμαλιστικό».

Οπωσδήποτε ανανέωσε το προφίλ σου στο Linkedin. Αν δεν έχεις προφίλ, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να φτιάξεις. Θα βοηθήσει πολύ στη δικτύωσή σου.

Η δικτύωση με ανθρώπους που κάνουν ήδη τη δουλειά που επιθυμείς, αλλά κυρίως η δικτύωση με τους managers του τμήματος που σε ενδιαφέρει, είναι το πιο ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια για αλλαγή καριέρας. Επισκέψου τα προφίλ τους στο Linkedin και μελέτησέ τα. Έπειτα, στείλε τους ένα πολύ σύντομο αλλά ευγενικό μήνυμα για να ζητήσεις συμβουλές και πληροφορίες για το επάγγελμά που σε ενδιαφέρει. Δεν θα απαντήσουν όλοι, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πάντα και εκείνοι που θα θελήσουν να βοηθήσουν. 

Βήμα 2: Δικτύωση (Networking)

Αναζήτησε επαγγελματίες σε όλα τα social media. Γίνε μέλος σε groups του Facebook που αφορούν το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Συστήσου και δημοσίευσε τυχόν απορίες ή ό,τι θέλεις, αλλά να είσαι έτοιμος/η ότι θα βρεθούν και ορισμένοι που θα είναι αρνητικοί στο εγχείρημά σου. Μην τους αφήσεις να σε αποθαρρύνουν. Κάνε δικτύωση μόνο με τους σωστούς ανθρώπους. 

Βήμα 3: Έρευνα αγοράς με τη βοήθεια συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού (και εύρεσης εργασίας).

Το να θες να αλλάξεις επάγγελμα, όχι για οικονομικούς λόγους απαραίτητα, αλλά επειδή κουράστηκες να ασχολείσαι με ένα αντικείμενο, δεν είναι τόσο συνηθισμένο στους άνω των 40 ετών. Και από μόνη της η μετάβαση σε ένα άλλο αντικείμενο προϋποθέτει μια καλή προετοιμασία από την πλευρά σου, όπως ώρες αναζήτησης στο ίντερνετ και εντατικής παρακολούθησης των αγγελιών εργασίας. Το να αφιερώνεις καθημερινά τον ελεύθερο χρόνο σου για να μάθεις κάτι καινούριο είναι κάτι που εξυπακούεται. 

Πέρα από αυτό, όμως, αν είσαι από αυτούς που δεν έχουν την τύχη να διεισδύσουν σε ένα καινούριο αντικείμενο με τη βοήθεια του κοινωνικού τους κύκλου, θα μπορούσες να απευθυνθείς σε ένα σύμβουλο εύρεσης εργασίας ώστε να σου παρουσιάσει τις εναλλακτικές σου. 

Αν είσαι μπερδευμένος/η σχετικά με το τι θέλεις να κάνεις, μη διστάσεις να επισκεφτείς τα γραφεία διασύνδεσης των πανεπιστημίων και να πάρεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα κάποιων αντικειμένων. Παρ’ ότι δεν σπουδάζεις σε κάποια σχολή τους, θα βρεις συμβούλους που θα δεχτούν να κουβεντιάσουν μαζί σου.

Το Plan B και η επιτυχία.

Αν αποφάσισες να κάνεις στροφή στην καριέρα σου παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, την αρνητική κριτική και το χρόνο που δεν είναι με το μέρος σου, τότε ανήκεις σε αυτούς που δεν το βάζουν κάτω εύκολα. Κοινώς, το λέει η καρδιά σου. Και επειδή η επαγγελματική ζωή είναι απρόβλεπτη, δεν θα έβλαπτε ένα εναλλακτικό πλάνο (Plan B) που θα σου δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια ότι δεν θα βαλτώσεις αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα περίμενες. Εξάλλου, η αλλαγή καριέρας σε «μεγάλη» ηλικία γίνεται αναγκαστικά με trial and error. 

Καλή επιτυχία!


Σχετικά με την συντάκτρια


Αναζήτηση Εργασίας - Αναζήτηση Προσωπικού
Αναζήτηση Εργασίας – Αναζήτηση Προσωπικού

Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.

  • Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
  • Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
  • Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
  • Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.

Powered by web4cosmos.com

Αλλαγή καριέρας μετά τα 40