Συνέντευξη για δουλειά συμβουλές επιτυχίας !

Γράφει η Ηρώ Τραγιανού

8 ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ!

Χτύπησε το τηλέφωνο και σε κάλεσαν σε συνέντευξη. Θέλεις πολύ αυτήν τη δουλειά γιατί είναι ακριβώς το αντικείμενο που σ’ ενδιαφέρει. Ή μπορεί και όχι, αλλά τα έξοδα τρέχουν και πρέπει να δουλέψεις άμεσα. Όποια και αν είναι η περίπτωσή σου, και ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία έχεις στοχεύσει, υπάρχουν κάποιοι στάνταρ κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις αν θες να «κερδίσεις» τον εν δυνάμει εργοδότη σου.  

Η συνέπεια δείχνει σεβασμό.

Αυτονόητο, έτσι; Κι όμως, η αργοπορία στις συνεντεύξεις δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και προδιαθέτει τους εργοδότες αρνητικά. Και γιατί όχι άλλωστε; Όποιος αργεί σε μια συνάντηση αξιολόγησης, είναι πολύ πιθανό να αργεί και στη μετέπειτα συνεργασία του. Αν, όμως, όντως σου τύχει κάτι αναπάντεχο, είναι καλύτερο να τηλεφωνήσεις εγκαίρως και να πεις ότι θα αργήσεις και όχι να δώσεις εξηγήσεις αφού φτάσεις στο χώρο της συνέντευξης. Ακόμα και αν ο εργοδότης δεν δείξει ενοχλημένος, να είσαι σίγουρος ότι η ασυνέπεια προσμετρήθηκε στα αρνητικά.

Μην παραμελήσεις την εξωτερική σου εμφάνιση.

Μετράει περισσότερο απ’ όσο πιστεύεις. Λένε, πως τα πρώτα δευτερόλεπτα της συνάντησης με ένα καινούριο πρόσωπο είναι καθοριστικά. Μια κακή πρώτη εντύπωση θέλει χρόνο για να αλλάξει. Γι’αυτό φρόντισε την προσωπική σου υγιεινή και επέλεξε τα σωστά ρούχα από το προηγούμενο βράδυ. Σε μια εισαγωγική συνάντηση με το Τμήμα Προσωπικού ενός 5άστερου ξενοδοχείου, οι οδηγίες για το προσωπικό ήταν κατά λέξη «Να είμαστε καθαροί κάθε μέρα. Όχι έντονα αρώματα. Τα τατουάζ να κρυφτούν. Και οι γυναίκες να φροντίζουν το μακιγιάζ για να φαίνονται ξεκούραστες».  

Μάθε για την εταιρεία που σ’ ενδιαφέρει.  

Πριν πας στο ραντεβού σου, θα ήταν έξυπνο να διαβάσεις στο ίντερνετ όσα περισσότερα μπορείς για την εταιρεία που σ’ ενδιαφέρει. Είτε πρόκειται για ένα μικρό ξενοδοχείο είτε για ένα εστιατόριο, σίγουρα έχει μια ιστορία και μια φιλοσοφία στον τρόπο που λειτουργεί, τα οποία αξίζει να ξέρεις. Ακόμα και από τις φωτογραφίες που θα βρεις ή τις κριτικές στο ίντερνετ μπορείς να ενημερωθείς για επιτυχίες που έχουν σημειώσει και να τις αναφέρεις στη συνέντευξη. Παράδειγμα: «Πρόσεξα ότι έχετε την πρώτη θέση στην επιλογή των επισκεπτών. Επειδή εγώ ως υπάλληλος δίνω μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια, πιστεύω ότι η δουλειά μου θα αναγνωριστεί εδώ και θα εξελιχθώ επαγγελματικά».  

Δείξε θετική διάθεση και ευγένεια.

Φαντάσου να πηγαίνεις κάθε πρωί για δουλειά και να βλέπεις τους συναδέλφους σουνα μην χαμογελούν και ναδείχνουν πάντα σοβαροί και απαισιόδοξοι. Η θετική διάθεση είναι μεταδοτική και στη δουλειά είναι ένα softskillπου συχνά υποτιμούμε. Χαιρέτησε με αυτοπεποίθηση τον εν δυνάμει εργοδότη σου και δείξε ικανοποίηση για την ευκαιρία που σου δόθηκε να κουβεντιάσεις για μια συνεργασία που ίσως σου ανοίξει δρόμους. Σε κάποιες περιπτώσεις, η προσωπικότητά σου και μόνο μπορεί να ισοσταθμήσει κάποιες ελλείψεις στις γνώσεις σου. Οι εργοδότες ξέρουν ότι «ο εργαζόμενος μπορεί να μάθει δεξιότητες που του λείπουν αλλά δεν μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα».  

Να ακούς.

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι δεν ακούνε τον συνεντευξιαστή τους. Συγκεκριμένα έχει ειπωθεί ότι «φαίνονται χαμένοι στη σκέψη τους», «κοιτάνε αλλού», «ρωτάνε κάτι που ήδη εξήγησα». Το να είμαστε καλοί ακροατές είναι τόσο σημαντικό που πλέον πολλοί επιλέγουν να το γράψουν πρώτο στη λίστα των softskillsπου διαθέτουν. Συγκεντρώσου όσο μπορείς περισσότερο και μην χάνεις πόντους από κάτι τόσο απλό.  

Δώσε τους μια ιστορία.

Θα χρειαστεί να απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις. Το ίδιο κάνανε ή θα κάνουν και άλλοι 10 ή παραπάνω υποψήφιοι που ενδιαφέρθηκαν για τη θέση. Πόσο μπορεί να διαφέρουν οι απαντήσεις σας; Φρόντισε να διαφέρουν αρκετά. Ο κόσμος αγαπάει να ακούει ιστορίες και το ίδιο και ο εργοδότης απέναντί σου. Π.χ. σε μια ερώτηση σχετικά με την εμπειρία σου προσπάθησε να απαντήσεις με κάποιο γεγονός που έγινε στο χώρο εργασίας, το οποίο εσύ χειρίστηκες άψογα. Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις σου να είναι σύντομες και περιεκτικές, όσο χρόνο χρειάζεται για να πάει ένα ασανσέρ από τον 1ο στον 3οόροφο.  

Κάνε σωστές ερωτήσεις.

Κάποιοι εργοδότες θα σε ρωτήσουν στο τέλος αν έχεις κάποια απορία. Μη θεωρήσεις ότι έχει τελειώσει η συνέντευξη. Οι ερωτήσεις σου μπορεί να «ρίξουν τον κουβά με το νερό». Παραδείγματα τέτοιων ερωτήσεων είναι: «Πόσα θα παίρνω», «Γίνεται να έρχομαι πιο αργά και να παίρνω λίγο λιγότερα», «Μιλάμε για 8ωρο;». Ο εργοδότης θέλει να ακούσει ερωτήσεις που δείχνουν ενδιαφέρον για την επιχείρησή του, όπως «στη συγκεκριμένη θέση, όταν προχωρήσει η συνεργασία μας, ποιες άλλες αρμοδιότητες μπορώ να αναλάβω».  

«Κλείσε» τη συνέντευξη με έναν ευχαριστήριο αποχαιρετισμό.

Η συνέντευξη έφτασε στο τέλος της κι εσύ έδωσες τον καλύτερο εαυτό σου. Αν έχεις μακρά εμπειρία στις συνεντεύξεις, ίσως ξέρεις ήδη το πόσο καλά τα πήγες. Μην ξεχάσεις όμως να ευχαριστήσεις θερμά για την ευκαιρία που σου δόθηκε για αυτήν τη συνέντευξη και να εκφράσεις τη χαρά σου για την πιθανή σας συνεργασία. Λάθη γίνονται και στον επίλογο μια συνέντευξης. Ένας υποψήφιος εργαζόμενος βιάστηκε τόσο να φύγει που άκουγε τη φωνή του υπεύθυνου προσωπικού από πίσω του να του μιλάει ακόμα.  

Κάποια μπόνους tips: Απομόνωσε τα socialmedia από την κοινή θέα. Πολλοί εργοδότες θα ψάξουν στο googleτο όνομά σου. Καλό θα ήταν να μην έχεις ανοιχτούς τους λογαριασμούς σε socialmediaόταν χρησιμοποιείς το πραγματικό σου όνομα. Η προσωπική σου ζωή αφορά μόνο εσένα, αλλά για κάποιες θέσεις ευθύνης όπως στα επαγγέλματα υγείας, ίσως κριθείς αρνητικά πριν καν σου δοθεί η ευκαιρία για μια συνέντευξη. Αν το άγχος σου χτυπήσει κόκκινο. Πήγες για να μιλήσεις για δουλειά. Ακόμα κι αν δεν επιλεγείς θα βρεθούνε και άλλες δουλειές. Αν αγχωθείς με την αξιολόγηση, να θυμάσαι, δεν κρίνει μόνο ο εν δυνάμει εργοδότης το αν θα πάρεις τη δουλειά. Σκέψου ότι την ίδια στιγμή τον αξιολογείς κι εσύ, και είναι πολύ πιθανό να μην σε ικανοποιήσει κάτι στην κουβέντα σας και να απορρίψεις εσύ τη συνεργασία σας. Πήγαινε σε συνεντεύξεις. Βγες από το Safezone. Είτε έχεις αρνητικές εμπειρίες από συνεντεύξεις, είτε απλά τις φοβάσαι, να θυμάσαι ότι κάθε συνέντευξη σε κάνει πιο δυνατό, ακόμα κι αν δεν επιλεγείς.   


Αναζήτηση Εργασίας - Αναζήτηση Προσωπικού
Αναζήτηση Εργασίας – Αναζήτηση Προσωπικού

Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.

  • Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
  • Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
  • Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
  • Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.

Powered by web4cosmos.com