Συνέντευξη για δουλειά και ο εσωστρεφής υποψήφιος.
Γράφει η Ηρώ Τραγιανού
Οι επικοινωνιακές τακτικές που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις.
Είσαι εσωστρεφής και το ξέρεις. Δεν χρειάζεσαι κανένα άρθρο ή ονλάιν τεστ να σου το επιβεβαιώσει. Ο κόσμος φρόντισε να σε ενημερώσει γι’ αυτό από μικρή ηλικία και με ποικίλους τρόπους, ώστε να καταλάβεις ότι η εσωστρέφειά σου κάθε άλλο παρά προτέρημα θεωρείται. Ανήκεις στην παρεξηγημένη ομάδα των “ήσυχων” ανθρώπων, αυτών που δεν θα “γεμίσουν” το χώρο με την παρουσία τους και το λέγειν τους. Οι απαντήσεις που δίνεις δεν είναι αυθόρμητες αλλά προϊόν σκέψης, και σε μια ομάδα ανθρώπων που μιλάνε ασταμάτητα ο ένας μετά τον άλλον, δυσκολεύεσαι να πάρεις σειρά και να πεις μια κουβέντα. Προτιμάς τις ουσιώδεις συζητήσεις με έναν γνωστό σου από την ψιλοκουβέντα με έναν άγνωστο στο ασανσέρ, και η πολλή επικοινωνία με τον κόσμο σε κουράζει. Είναι τόσο κακό αυτό; Όχι. Αλλά δεν είναι και καλό. Ειδικά στην αναζήτηση εργασίας, όπου η ανταγωνιστική αγορά μας δείχνει πλέον ψυχρά ότι δεν μας χρειάζεται και τόσο, η ανάγκη να παρουσιαστούμε ως ένας δυναμικός εξωστρεφής υπάλληλος, έγινε πιο επιτακτική από ποτέ. Η φιλοσοφία του “αυτός είμαι και σ’ όποιον αρέσω” θα πρέπει να αναθεωρηθεί, γιατί η πικρή αλήθεια είναι ότι αν είμαστε απόμακροι δεν αρέσουμε σε πολλούς και κάποιοι από αυτούς τους πολλούς ίσως είναι αυτοί που θα μας πάρουν συνέντευξη.
Σε μια κοινωνία που κατά βάση επιβραβεύει τις δυνατές φωνές, ασχέτως αν αυτές συνοδεύονται από ένα κοφτερό μυαλό ή όχι, οι εσωστρεφείς πρέπει να βρουν τον τρόπο να δείξουν τις δυνάμεις τους. Πώς όμως; Μπορείς να γίνεις από εσωστρεφής εξωστρεφής; Όχι. Αλλά μπορείς να μάθεις να τον υποδύεσαι ανέλπιστα καλά για να κερδίζεις αυτό που θες: τη δουλειά, την αναγνώριση από τους συναδέλφους, την ευκαιρία για ανέλιξη. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αλλά όσο επαναλαμβάνεται τόσο γίνεται ενδιαφέρουσα. Η απόλαυση μιας καλής προφορικής επικοινωνίας είναι μοναδική και όταν την καταφέρεις, όσο χρόνο κι αν σου πάρει αυτό, θα δεις ότι άξιζε η προσπάθεια να μπεις κι εσύ στο παιχνίδι της αυτοπροβολής.
Για να ξεπεράσεις το τρακ της επικοινωνίας
Έστω όμως ότι εκτός από εσωστρεφής είσαι και συνεσταλμένος. Τι μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις το τρακ της επικοινωνίας. Αρχικά να επισημάνουμε ότι μια καλή επικοινωνία αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Όλοι όσοι εμπλέκονται στην επικοινωνία πρέπει να ακούνε αποτελεσματικά και να μεταφέρουν το μήνυμά τους στον άλλον με τρόπο κατανοητό. Όταν υστερεί το ένα από τα δύο, η επικοινωνία δεν μπορεί να είναι άριστη. Στη συνέντευξη κάποια από αυτά που θα πεις, ίσως αργότερα να τα μετανιώσεις. Αν έχεις την τάση να ονομάζεις “γκάφα”, μια άτυχη στιγμή στη συνέντευξη, ανεξάρτητα από το αν είναι όντως, να έχεις πάντα στο νου σου ότι οι γκάφες πάνε σύννεφο στις συνεντεύξεις. Αν ποτέ έχεις την τύχη να σε καλέσουν σε ομαδική συνέντευξη θα το δεις. Μη βιαστείς να βάλεις την ταμπέλα της κακής επικοινωνίας σε μια συνέντευξη και την αφήσεις να ριζώσει σαν εμπειρία αποτυχίας στο μυαλό σου. Αντιθέτως, χρησιμοποίησε τον όρο “αστεία” ή πες ότι αυτή η συνέντευξη “είχε πλάκα” και βάλε πλώρη για την επόμενη.
Ως εσωστρεφής, είσαι αναλυτικός και επικεντρωμένος στο στόχο σου. Ως τέτοιος, τείνεις να φέρεις βαρέως τις αποτυχίες του εργασιακού βίου. Οι “αποτυχημένες” συνεντεύξεις του παρελθόντος λειτουργούν αθροιστικά, με αποτέλεσμα να πηγαίνεις διστακτικά και απαισιόδοξα σε κάθε καινούργια που θα προκύψει. Σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς που λειτουργούν πιο αυθόρμητα και αναγνωρίζουν εξαρχής ότι η “αποτυχία” είναι κάτι που είναι αρκετά πιθανό, δεν τρέχει και τίποτα. Θα βρεθεί κάτι άλλο. Η νοοτροπία είναι το νούμερο ένα που πρέπει να αλλάξεις, ώστε να έχει νόημα η όλη προσπάθεια.
Σύμφωνα με έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι ο τόνος της φωνής παίζει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που θα σχηματίσει ένας άγνωστος για την προσωπικότητά μας μόλις αρχίσουμε να μιλάμε. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε απλά η λέξη “hello”! Έτσι, λοιπόν, αν σου λένε ότι μιλάς σιγά, δώσε προσοχή στον τρόπο που θα χαιρετήσεις όταν βρεθείς με τον εργοδότη. Ο πρώτος χαιρετισμός να είναι με δυνατή σταθερή φωνή. Όσο άβολο και αν ακούγεται, ο καθρέφτης είναι ο καλύτερός σου φίλος. Χαιρέτα τον μέχρι να μείνεις ικανοποιημένος από την εικόνα σου.
Η γλώσσα του σώματος
Η γλώσσα του σώματος μπορεί να φανερώσει το πόσο φοβάσαι. Γι’ αυτό όταν κάτσεις στην καρέκλα, μην έχεις αγκαλιά το μπουφάν σου ή την τσάντα σου αν είσαι γυναίκα. Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις με τα χέρια σου, μπορείς να έχεις μαζί το βιογραφικό σου και ένα στιλό ή το προσπέκτους της επιχείρησης που το μελετούσες πριν σε καλέσουν μέσα.
Κατά τη συνέντευξη, ο εργοδότης ίσως ξεκινήσει με το να σου μιλάει για τη δουλειά. Ακόμα κι αν είναι η πρώτη σου δουλειά, μην τον κοιτάς σαν τρομαγμένος μαθητής. Δώσε προσοχή κοιτάζοντας στα μάτια και γνέψε καταφατικά λέγοντας “κατάλαβα”. Μια άλλη τακτική είναι να κάνεις τον καθρέφτη π.χ. αν χαμογελάσει, χαμογέλασε κι εσύ.
Σε κάθε συνέντευξη θα σου δοθεί ο χρόνος να μιλήσεις για σένα. Είναι η ώρα του ρεσιτάλ. Ετοίμασε κάτι από πριν, που να περιγράφει τα δυνατά σου σημεία και γράψ’ το σε ένα χαρτί. Επέλεξε εκφράσεις που σου ταιριάζουν και δεν νιώθεις έξω από τα νερά σου όταν τις λες. Μάθε τες απ’ έξω κάνοντας εξάσκηση στον καθρέφτη. Αν δεν σου βγούνε ωραία στον καθρέφτη, δεν θα σου βγούνε ούτε στη συνέντευξη. Εκείνη τη στιγμή μη σκέφτεσαι το αν φαίνεσαι ικανός για τη δουλειά. Είσαι ικανός. Εκείνη τη στιγμή να σκέφτεσαι, το πόσο καλός ηθοποιός είσαι. Μια μικρή δόση αυταρέσκειας δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Είναι πολύ πιθανό να ακούσεις μια ερώτηση που δεν περίμενες. Ένας εξωστρεφής θα απαντούσε αυθόρμητα και με αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητα αν έδινε ικανοποιητική απάντηση. Αν σε μπερδέψει η ερώτηση ή θέλεις χρόνο να σκεφτείς, μπορείς να επαναλάβεις αυτό που άκουσες ή και να ζητήσεις διευκρινίσεις. Π.χ. “τι θα έκανα αν αργούσε ο συνάδελφος στην αλλαγή της βάρδιας;… Εννοείται ότι θα συνέχιζα στη θέση μου μέχρι να έρθει. Στον καθένα μπορεί να συμβεί.” Στην ερώτηση “θέλετε να ρωτήσετε κάτι;”, απέφυγε το στεγνό “όχι”. Αν όντως δεν έχεις κάτι να ρωτήσεις, πες “νομίζω ότι με καλύψατε σε όλα”.
Υπάρχουν δυστυχώς επαγγελματίες που θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση στη συνέντευξη. Απλά επειδή μπορούν. Παράδειγμα, αυτοί που έχουν καταλάβει ότι έχεις αγχωθεί και σου δίνουν την εντύπωση ότι το τροφοδοτούν επίτηδες. Όπως π.χ. αν έχεις απαντήσει στην ερώτησή τους και αυτοί συνεχίζουν να σε κοιτάζουν στα μάτια περιμένοντας, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι έχεις ολοκληρώσει αυτό που έλεγες. Σε αυτήν την άβολη περίπτωση μπορείς να σπάσεις τη σιωπή λέγοντας κάτι όπως “Έχω ολοκληρώσει. Δεν ξέρω αν σας κάλυψα…”. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις.
Καλή επιτυχία !
Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.
- Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
- Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
- Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
- Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.
Powered by web4cosmos.com