Διά βίου μάθηση: Γιατί να επενδύσω σε μένα;

Γράφει η Ηρώ Τραγιανού 

 Ο άνθρωπος από τη φύση του αποζητά τη γνώση ώστε να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του. Από το ξεκίνημα της ζωής μας και για όσο ζούμε είμαστε συνεχώς αποδέκτες πληροφοριών που κουμπώνουν μεταξύ τους, κάνοντας τον καθέναν από εμάς να σχηματίσει μια δική του αντίληψη των πραγμάτων.  

Το σχολείο, ένα ντοκιμαντέρ, ένα σεμινάριο, μια συζήτηση σε μια παρέα είναι όλα πηγές γνώσεων και ιδεών που μας αναγκάζουν να σκεφτούμε, να αναθεωρήσουμε απόψεις ή να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον. Το τελικό αποτέλεσμα της μάθησης δεν γίνεται άμεσα ορατό, αλλά είναι αυτό που τελικά θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτό που αναζητούμε, όπως μια θέση εργασίας, μια τέχνη από την οποία αντλούμε ευχαρίστηση ή ακόμα και η επαφή με ανθρώπους ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης.

Δια βίου μάθηση και οι ανάγκες της αγοράς. 

Στη σύγχρονη εποχή και πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι οι αγορές έχουν γίνει πολύ απαιτητικές, ο ανταγωνισμός για μια θέση εργασίας έγινε πιο σκληρός από ποτέ και οι γνώσεις που αποκτήσαμε δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις ανάγκες της αγοράς.

Πώς θα επιβιώσουμε στις νέες συνθήκες εργασίας, εν μέσω μιας τόσο ασταθούς οικονομίας και μιας αναπάντεχης υγειονομικής κρίσης, που ήρθε να φέρει τα πάνω κάτω στην ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική αγορά; Πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον της οικονομίας που φαίνεται πώς μας θέλει όλους λίγο πιο φτωχούς; Ίσως ήρθε η ώρα για αλλαγή νοοτροπίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων. 

Η τεχνολογία αλλάζει σε ρυθμούς που πλέον ούτε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να ακολουθήσουν και αφήνει νέα περιθώρια για εξειδίκευση σε εργαλεία. Παρά την αυξημένη ανεργία, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις τους. Ακόμα και οι επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων που απασχολούσαν πωλητές, πλέον ζητούν από τους υπαλλήλους να διαχειριστούν το ηλεκτρονικό κατάστημα ζητώντας έτσι επιπλέον επιμόρφωση των εργαζομένων. 

Ανεξάρτητα από τη φύση του αντικείμενου, οι εταιρείες δίνουν πλέον περισσότερη σημασία από ποτέ σε δεξιότητες όπως η διάθεση για μάθηση, οι ηγετικές ικανότητες, η ομαδικότητα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τα λεγόμενα soft skills δηλαδή, τα οποία καλλιεργούνται και εξελίσσονται μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα δια βίου μάθησης.

Σε απάντηση των έντονων απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης με πιστοποίηση για ενήλικες και οι δήμοι προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα εκμάθησης σε αντικείμενα όπως οι ξένες γλώσσες, οι τέχνες, η τεχνολογία κ.α. 

Λόγω της ιδιάζουσας φάσης που διανύουμε (ιός Covid-19 και αποφυγή συναθροίσεων) η συνεχής μάθηση μπορεί να γίνει μέσω του διαδικτύου. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσφέρει στους Έλληνες πολίτες τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών. Ακόμα και στο youtube ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει μια τεράστια γκάμα από επεξηγηματικά βίντεο απ’ όλο τον κόσμο, ώστε να έρθει σε επαφή με ένα καινούριο αντικείμενο. Εξάλλου, μια επιπλέον γνώση σε αντικείμενο που μας ενδιαφέρει μπορεί να μην αποδώσει στη δουλειά που κάνουμε αλλά να ασκηθεί ως μια επιπλέον πηγή εισοδήματος. 

Δια βίου μάθηση και προσωπική ανάπτυξη.

Τα οφέλη που προκύπτουν τόσο κατά τη διάρκεια της μάθησης όσο και μετά την ολοκλήρωσή της, με την έννοια ενός ολοκληρωμένου κύκλου εκπαίδευσης, δεν είναι μόνο οικονομικά. Για την ακρίβεια, μπορεί και να μην είναι καθόλου οικονομικά. Εξάλλου, ακόμα και ως μέσο επίτευξης ενός επαγγελματικού στόχου, η μάθηση κάποιου αντικειμένου θα πρέπει να προσφέρει προπάντων ικανοποίηση στον άνθρωπο, και σε δεύτερη φάση να αποφέρει χρηματικές απολαβές. 

Ως συμμετέχοντες σε μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, μαθαίνουμε το πώς να μαθαίνουμε. Όσο απλό και να ακούγεται αυτό, είναι μια δεξιότητα που αν εξελιχθεί μπορεί να οδηγήσει στη γρήγορη εκμάθηση και άρα σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Στα οφέλη της δια βίου μάθησης μπορεί να συμπεριληφθεί και η επίδραση που έχει στην υγεία, σωματική και ψυχική, στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί σε έρευνα (Preston & Hammond, 2002) ότι οι δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά τη συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων προς αναζήτηση εργασίας.

Στην εποχή της μεγάλης οικονομικής αστάθειας που διανύουμε, οφείλουμε να καταλάβουμε ότι πλέον καμία μορφή επένδυσης δεν μπορεί να μας υποσχεθεί ένα ήρεμο μέλλον με οικονομική άνεση. Η εργασιακή πραγματικότητα θα εξακολουθήσει να τιμωρεί τους πιο αδρανείς από εμάς και νικητές θα βγουν οι πιο «ανήσυχοι». Αυτοί, δηλαδή, που επέλεξαν να επενδύσουν σε νέες δεξιότητες και βρίσκουν τον τρόπο να ελίσσονται στις κακοτοπιές της εργασιακής πραγματικότητας.


Αναζήτηση Εργασίας - Αναζήτηση Προσωπικού
Αναζήτηση Εργασίας – Αναζήτηση Προσωπικού

Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.

  • Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
  • Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
  • Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
  • Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.

Powered by web4cosmos.com