Εργασιακό άγχος και πώς να το αντιμετωπίσω.

Γράφει η Ηρώ Τραγιανού 

Στις περισσότερες δουλειές προκύπτουν στρεσογόνες καταστάσεις στις οποίες ο κάθε εργαζόμενος αντιδρά διαφορετικά. Αν, όμως, η αντίδραση είναι έντονο άγχοςπου μας κάνει να μη θέλουμε να πάμε στη δουλειά τη Δευτέρα, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να το πάρουμε στα σοβαρά. 

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλούν άγχος στην εργασία είναι πολλοί:

  • Μια καινούρια θέση εργασίας.
  • Το μη φιλικό εργασιακό περιβάλλον.
  • Η έλλειψη οργάνωσης στην επιχείρηση που συνεπάγεται ανούσιο φόρτο εργασίας.
  • Οι γρήγοροι ρυθμοί και οι στενές προθεσμίες.
  • Ο φόβος για μείωση μισθού ή απόλυση.
  • Μόνιμα ελλιπές προσωπικό.
  • Η συνεχής αίσθηση ότι δεν ανταποκρίνεσαι όσο θα ήθελαν οι άλλοι.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν συνειδητοποιούν ότι αγχώνονται στη δουλειά τους. Ή το θεωρούν δεδομένο ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν άγχος στη δουλειά και δεν κάνουν καμία κίνηση να το αντιμετωπίσουν. Η ταχυκαρδία, το τρέμουλο στα χέρια, το σφίξιμο στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή είναι συμπτώματα που δεν είναι καλό να τα θεωρούμε ως φυσιολογικά τις ώρες που εργαζόμαστε. 

Πόσοι από αυτούς που βιώνουν άγχος στη δουλειά τους χαλαρώνουν αμέσως μόλις σχολάσουν; Ή πόσο χαλαροί είναι πριν καν ξεκινήσουν από το σπίτι το πρωί, ξέροντας τι τους περιμένει στη δουλειά; Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βιώνουμε άγχος και στο σπίτι, απλά σε μικρότερο βαθμό. Ή ακόμα και να μην κοιμόμαστε καλά ή να ξυπνάμε συχνά, χωρίς να υπάρχουν εξωτερικά ερεθίσματα. Ο χρόνος που μας ταλαιπωρεί το άγχος είναι τελικά περισσότερος απ’ όσο νομίζουμε.

Όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας αλλά και την παραγωγικότητά μας;

1. Μήπως φταίει το αντικείμενο;

Υπάρχουν καλές μέρες στη δουλειά μας; Και αν ναι, τι ήταν αυτό που τις έκανε να θεωρούνται καλές και πόσο συχνά μας έτυχε; Αν μια ήρεμη –για τα δεδομένα των άλλων –μέρα στη δουλειά εξακολουθεί να είναι φορτική για εμάς, τότε μάλλον είμαστε σε λάθος αντικείμενο. Μπορείτε να αλλάξετε δουλειά; Αν όχι, που είναι και το πιο πιθανό στην περίοδο που διανύουμε (2020 με κορονοϊό και οικονομική αστάθεια),ίσως μπορείτε να ενημερώσετε τον προϊστάμενό σας ότι θα θέλατε να αναλάβετε και άλλα καθήκοντα στα οποία έχετε τις δεξιότητες. Αν δεν έχετε τις δεξιότητες, τότε μάλλον χρειάζεστε να κινηθείτε προς αυτήν την κατεύθυνση. Βάλτε έναν ρεαλιστικό στόχο και μην τον αφήσετε, έστω και αν αυτό σημαίνει να θυσιάσετε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας κάθε μέρα για να αποκτήσετε γνώσεις που σας λείπουν. 40 ώρες εργασίας τη βδομάδα είναι πολλές για να αγνοούμε το άγχος εφ’ όρου ζωής. 

2. Απέφυγε το άγχος της ασυνέπειας το πρωί.

Συνήθως αργούμε εκεί που δεν θέλουμε να είμαστε. Αλλά το να αγχωνόμαστε το πρωί επειδή αργήσαμε να ξεκινήσουμε από το σπίτι είναι κάτι που είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε. Είναι κρίμα να ξεκινήσουμε με αρνητικά συναισθήματα τη μέρα. Γι’ αυτό μπορούμε να έχουμε έτοιμα από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα μας, το ταπεράκι με το φαγητό, τη μάσκα και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε για να φύγουμε εγκαίρως από το σπίτι.

3. Αντικατέστησε τον καφέ με άλλο ρόφημα.

Αν ξέρουμε ότι το πρωί θα ακολουθήσουν δύσκολες ώρες γεμάτες έντονο στρες, καλό θα είναι να αποφύγουμε τον πρωινό καφέ. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να τον βάλουμε στο πρόγραμμά μας το μεσημέρι μετά το φαγητό, αν ξέρουμε ότι η δουλειά μας κυλάει πιο ήρεμα εκείνες τις ώρες. Μπορούμε, επίσης, να τον αντικαταστήσουμε με ντεκαφεϊνέ ή τσάι.

4. Ύπνος και ισορροπημένη διατροφή.

Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης. Ο επαναλαμβανόμενα ελλιπής ύπνος δρα αθροιστικά και μας προκαλεί κόπωση και ευερεθιστότητα στις στρεσογόνες καταστάσεις. Οι άνθρωποι που είναι αγχώδεις από τη φύση τους έχουν έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερη δυσκολία στον ύπνο. Για να βοηθήσουμε το σώμα μας να ξεκουράζεται σωστά ας προσπαθήσουμε να κοιμόμαστε τις ίδιες ώρες ή αν σηκωνόμαστε για να πάμε στο μπάνιο να μην ανοίγουμε τα δυνατά φώτα. 

Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή με λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά μπορούμε να κοιμόμαστε πιο ήρεμα. Μπορούμε να δοκιμάσουμε και να κρατήσουμε ημερολόγιο ύπνου και φαγητού για λίγο καιρό, ώστε να δούμε τις αλλαγές στην ξεκούραση και τη διάθεσή μας.

5. Μάθε να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι.

Για τους ανθρώπους που πάσχουν από αγχώδη διαταραχή,και αυτή εύκολα τροφοδοτείται από το εργασιακό στρες, είναι αστείο να περιμένουμε σημαντική βελτίωση από τη διατροφή και τον καλό ύπνο. Δεν είναι ντροπή να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Για την ακρίβεια, είναι το πιο έξυπνο που μπορούμε να κάνουμε αν σεβόμαστε την υγεία μας και θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. 

Αν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο όγκο δουλειάς και χρειαζόμαστε βοήθεια από συναδέλφους, δεν έχουμε παρά να το ζητήσουμε. Εξάλλου, στην αντίστοιχη περίπτωση θα το κάναμε κι εμείς και αυτό πρέπει να το δείχνουμε με την πρώτη ευκαιρία στον εργασιακό περίγυρο.

6. Μην ξεχνάς την άδεια που δικαιούσαι.

Δεν είναι κακό να ζητάς άδεια, εφόσον τη δικαιούσαι. Φρόντισε να δίνεις στον εαυτό σου ευκαιρίες για απόδραση και ξεκούραση, για να γεμίζεις τις μπαταρίες σου. Η ψυχολογία σου θα αλλάξει όταν ξέρεις ότι π.χ. κάθε δύο μήνες έχεις κάποιες μέρες παραπάνω για να κάνεις κάτι που σε γεμίζει.

7. Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου.

Η καθιστική ζωή δεν βοηθάει τη γεμάτη στρες καθημερινότητά σου. Γι’ αυτό βρες λίγο χρόνο για εκτόνωση κάποια στιγμή της ημέρας που θα σε βολεύει. Αν δεν έχεις το χρόνο ή την οικονομική δυνατότητα για να γραφτείς σε γυμναστήριο ή κολυμβητήριο, προσπάθησε να κάνεις 5λεπτα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μέρας κάνοντας ασκήσεις για τη μέση και τον αυχένα. Το youtubeείναι γεμάτο από τέτοια βίντεο για να επιλέξεις ό,τι σου ταιριάζει.

8. Βελτίωσε τον προσωπικό σου χρόνο.

Όταν η δουλειά μάς χαλάει τη διάθεση ακόμα στον ελεύθερο χρόνο μας, πρέπει να αναλογιστούμε αν ευθύνεται μόνο το εργασιακό άγχος ή αν η ζωή που κάνουμε γενικά μας απογοητεύει. Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την καθημερινότητά μας, τη μοναξιά μας και τις σχέσεις με τους γύρω μας, τότε οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες μας φαίνονται βουνό και ρίχνουμε όλη την ευθύνη στη δουλειά. 

Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν και βάλε όσα από αυτά μπορείς στη ζωή σου. Γράψου σε ομάδα του δήμου σου, μάθε μια ξένη γλώσσα που σου αρέσει, κάλεσε φίλους για φαγητό ή απλά εμπλούτισε τις οικογενειακές στιγμές σου με ιδέες που θα κάνουν την καθημερινότητά σας πιο ωραία.

9. Κάνε ειρήνη με το άγχος σου.

Το άγχος είναι φόβος για κάτι που ουσιαστικά δεν έχει συμβεί ακόμα. Αγχωνόμαστε για μια προθεσμία που θα χάσουμε στις 2 το μεσημέρι, ενώ είναι ακόμα 1 η ώρα. Μέχρι τις 2 δεν έχει χαθεί ακόμα τίποτα και για κανέναν. Το μόνο που χάθηκε είναι η ψυχική ηρεμία αυτού που προσπαθεί. Αποδέξου ότι είσαι από τους ανθρώπους που βιώνουν περισσότερο άγχος και ότι ίσως να έχεις πάντα μια μικρή αγωνία μέσα σου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε χαρακτηρίζει. Αποδέξου το και παράλληλα μην ξεχνάς ότι δουλεύεις για να έχεις μια ποιότητα ζωής, ώστε να μην χαλάς την ποιότητα ζωής δουλεύοντας.


Αναζήτηση Εργασίας - Αναζήτηση Προσωπικού
Αναζήτηση Εργασίας – Αναζήτηση Προσωπικού

Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.

  • Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
  • Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
  • Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
  • Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.

Powered by web4cosmos.com