Μπορώ να δω τη θετική πλευρά της ανεργίας

Γράφει η Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη.

Η ανεργία είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα φαινόμενα της σύγχρονης εποχής, με την ίδια να έχει επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο τη δύσκολη αυτή περίοδο του κορονοϊού.  Με το κλείσιμο της εστίασης  καθώς και πληθώρας  επαγγελμάτων,  εκατοντάδες άνθρωποι βιώνουν την απώλεια της εργασίας τους, ενώ άλλοι θα απολυθούν (ή έχουν ήδη απολυθεί), επειδή οι επιχειρήσεις δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώνουν και έχουν χάσει μέρος των εσόδων τους.

Συνέπειες ανεργίας

Ζούμε σε μία κοινωνία η οποία έχει υψηλές απαιτήσεις από εμάς, ζητώντας μας υψηλές επιδόσεις, καλούς βαθμούς, οικονομική επιτυχία, κοινωνικές και επαγγελματικές κατακτήσεις. Η αίσθηση πως ένας άνθρωπος δεν το πετυχαίνει αυτό σε συνδυασμό με την αρνητική κριτικών του περίγυρου, ενδέχεται να επηρεάσει την ψυχολογία του άνεργου.

Η ανεργία έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για την ψυχοσύνθεση ενός ατόμου. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αδυναμία κάλυψης των βιοτικών αναγκών, το αίσθημα της απελπισίας, όλα αυτά συνοδεύουν τη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που είναι άνεργοι. Η αγωνία για την εύρεση καινούργιας εργασίας σε ένα αβέβαιο και σκοτεινό εργασιακά μέλλον, όλα αυτά δυσχεραίνουν την ψυχική κατάσταση του άνεργου. Άλλα στενάχωρα και αρνητικά συναισθήματα είναι η επιθυμία για αποξένωση από τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά η ενοχή που απορρέει από την αίσθηση του άνεργου ατόμου ότι δεν προσπαθεί αρκετά για την εύρεση εργασίας.

Έχει θετικές προεκτάσεις η ανεργία;

Όσο προκλητικό και αν διαβάζεται, έχουν δίκιο οι Αρχαίοι σοφοί όταν λένε «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Ακόμα και η ανεργία παρά την ανασφάλεια και το άγχος για το μέλλον το οποίο δημιουργεί, μπορεί να έχει και αυτή τις θετικές της πλευρές.

 • Σου δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνεις στον εαυτό σου και να ανακαλύψεις τις πραγματικές σου ικανότητες. Μαθαίνεις τον εαυτό σου και αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τις δυνατότητές σου. Συνεπώς, ενδέχεται στην επόμενη εργασία να κάνεις καλύτερη επιλογή.
 • Έχεις μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο να καταπιαστείς με αυτά που αγαπάς. Αν είσαι άνεργος, μπορείς να ασχοληθείς με μεγαλύτερη ευχέρεια με το αγαπημένο σου χόμπι, να ξεκινήσεις μία δραστηριότητα, να αποκτήσεις κοινωνική ζωή ή να ενδυναμώσεις τη σχέση σου με την οικογένεια και τους φίλους.
 • Σου δίνει τη δυνατότητα να ξεκουραστείς σωματικά, να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να έχεις μία ανάπαυλα από την κούραση και την ένταση της προηγούμενης δουλειάς.

Τι μπορεί να κάνει ένας άνεργος;

 • Να ξεκαθαρίσει την αξία του ανθρώπου η οποία είναι ανεξάρτητη από κοινωνική και επαγγελματική κατάσταση.
 • να έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο στο οποίο να αναζητήσει καινούργια εργασία (ας μην αφιερώνει όλη του την ημέρα, αλλά μία ώρα την ημέρα.
 • να προσέχει τις «ψεύτικες αγγελίες» που κυκλοφορούν και να μην πηγαίνει σε μέρη απομονωμένα. Πολλές αγγελίες –υπάρχει και αυτό το φαινόμενο- δίνουν ψεύτικα στοιχεία, διότι έχουν άλλες υπόγειες προθέσεις και όχι εργαζόμενους. Χρειάζεται προσοχή.
 • Αν έχει πραγματική ανάγκη, να αναζητήσει εργασία ακόμα και σε δουλειές που δεν είναι του κύριου ενδιαφέροντός του.
 • Αν δεν μπορεί να ξεπεράσει τα αρνητικά συναισθήματα, να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

Η ανεργία είναι ένα δυσάρεστο φαινόμενο, αλλά μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να βυθιστεί στην απελπισία, στην αποτελμάτωση, στη ματαίωση. Βρες τη χαρά της ζωής, οπλίσου με θάρρος, αναζήτησε βοήθεια. Θα ξεπεραστεί και αυτό, όπως όλα.


Αναζήτηση Εργασίας - Αναζήτηση Προσωπικού
Αναζήτηση Εργασίας – Αναζήτηση Προσωπικού

Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.

 • Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
 • Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
 • Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
 • Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.

Powered by web4cosmos.com