Ο εργασιακός εκφοβισμός (mobbing) και πώς αντιμετωπίζεται.

Γράφει η  Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη.

Ο εργασιακός εκφοβισμός (όπως έχει ψυχολογικά ονομαστεί mobbing),είναι ένα συχνό φαινόμενο από το οποίο υποφέρουν, δυστυχώς, αρκετοί εργαζόμενοι στις ημέρες μας. Και όσο λυπηρό και αν διαβαστεί, πολλοί άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν έντονη τοξικότητα και εκμετάλλευση στο περιβάλλον εργασίας τους δεν παίρνουν απόφαση να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον, επειδή φοβούνται να έρθουν αντιμέτωποι με το φαινόμενο της ανεργίας και του αβέβαιου αύριο. Πολλοί άνθρωποι, δυστυχώς, δεν αντιδρούν σε  κάτι άσχημο που τους συμβαίνει, επειδή σκέφτονται πως τουλάχιστον έχουν μία εργασία και δε θέλουν να βυθιστούν ξανά στην ανεργία και την αβεβαιότητα.

Πώς μπορεί ένας εργαζόμενος να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο το οποίο ενδέχεται να του δημιουργήσει ψυχική επιβάρυνση και συναισθηματικό στρες; 

Ποιες μορφές έχει ο εργασιακός εκφοβισμός;

Ο υποβιβασμός της προσωπικότητας του εργαζόμενου, η εκμετάλλευση του γεγονότος πως έχει ανάγκη την εργασία και ως εκ τούτου ο εργοδότης και ο συνεργάτης αισθάνονται ηδονή επειδή έχουν εξουσία, η υπερβολική απαίτηση, όλα αυτά είναι μορφές εργασιακού εκφοβισμού.

Άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι η σωματική εξασθένηση του εργαζόμενου με υποχρεώσεις που δεν του αναλογούν, ενώ δεν αποκλείεται –ειδικά στις γυναίκες εργαζόμενες- να υπάρξει σεξουαλική παρενόχληση με την απειλή πως αν το θύμα δεν ενδώσει ή δημοσιοποιήσει το γεγονός, θα χάσει την εργασία του και θα εκτεθεί και στο υπόλοιπο εργασιακό περιβάλλον.

Συνέπειες εργασιακού εκφοβισμού

Είναι, αναμφίβολα, ένα από τα πιο λυπηρά βιώματα που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην αγορά εργασίας. Ενδέχεται να δημιουργήσει στον εργαζόμενο άγχος, έλλειψη αυτοεκτίμησης, νευρικότητα, αγωνία για το μέλλον.  Και, συνήθως, η άσχημη ψυχολογία έχει και σωματικό αντίκτυπο με ταχυκαρδίες, τρέμουλο και προβλήματα στον ύπνο να εμφανίζονται. Και όσο και αν έχεις κάποιος ανάγκη μία εργασία, δεν πρέπει να ξεχνάει ποτέ πως η ψυχική του ηρεμία δεν αντικαθίστανται με τίποτα.

Πώς μπορεί ο εργαζόμενος να αντιμετωπίσει τον εργασιακό εκφοβισμό;

Ακόμα και αν είναι δύσκολο στην αρχή, πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να παραιτηθούν από την εργασία τους, αν διαπιστώσουν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν από την τοξικότητα και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί. Αν για τους περισσότερους η φυγή δεν είναι λύση, υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης:

  • Αν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τη συμπεριφορά μας και γίνουμε πιο διεκδικητικοί, χωρίς όμως να είμαστε προκλητικοί. Η σαφής ένδειξη πως μας ενοχλεί η αδικία που δεχόμαστε μπορεί να ‘’κλωτσήσει’’ τα τοξικά άτομα και να αντιληφθούν πως δεν μπορούν να σας εκμεταλλεύονται. Συνήθως, όταν σκύβουμε το κεφάλι και δεν αντιδράμε σε καμία αδικία, αυτό την ενθαρρύνει να διαιωνίζεται.
  • Η εργασία μπορεί να εξυπηρετεί το βιοπορισμό και να συμβάλλει εν γένει στη γενικότερα καλή ψυχική υγεία του ανθρώπου, αλλά κινδυνεύει να επιφέρει το εντελώς αντίθετο αν ο εργαζόμενος εκτίθεται διαρκώς σε ένα τοξικό, υπερβολικά απαιτητικό, προσβλητικό και αγχωτικό περιβάλλον. Προστάτευσε την υγεία και την αξιοπρέπειά σου και μην επιτρέψεις σε κανέναν να στα πληγώσει. 

Αναζήτηση Εργασίας - Αναζήτηση Προσωπικού
Αναζήτηση Εργασίας – Αναζήτηση Προσωπικού

Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.

  • Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
  • Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
  • Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
  • Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.

Powered by web4cosmos.com