Πότε πρέπει να πω όχι σε μία εργασία

Γράφει η  Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ενοχές όταν επιθυμούν να πουν «όχι» σε μία εργασία, επειδή θεωρούν πως είναι αγνωμοσύνη σε εποχές βαθιάς κρίσης και οικονομικής ύφεσης, να πεις όχι όταν άλλοι ζητάνε μία οποιαδήποτε εργασία.

Όμως, όπως είχε γράψει και ο σπουδαίος Καβάφης «στη ζωή κάθε ανθρώπου υπάρχει μία στιγμή που πρέπει να πει το ναι ή το όχι», έτσι και στην περίπτωση μίας εργασίας έρχεται η επιλογή του ανθρώπου και το εκείνος αισθάνεται πως καλύπτει τις ανάγκες του.

Και όμως, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το να πεις «όχι» σε μία εργασία όχι μόνο είναι απαραίτητο, αλλά και επιβεβλημένο.

Πάμε να δούμε μερικές από τις παρακάτω περιπτώσεις πιο αναλυτικά.

  • Όταν στην εργασία υπάρχει mobbing: Ανέλυσα στο προηγούμενο άρθρο το θέμα του εργασιακού εκφοβισμού και πόσο επώδυνο, ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά μπορεί να αποβεί για τον εργαζόμενο. Και αν υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν πως η παραίτηση είναι παραδοχή και δειλία, άλλοι τη θεωρούν ως τον ευκολότερο και πιο ανώδυνο τρόπο ώστε να προφυλάξουν την ψυχική τους υγεία.
  • Δεν αμείβεσαι καλά: Είναι ο συχνότερος λόγος για τον οποίο ένας άνθρωπος μπορεί να παραιτηθεί από την εργασία του. Τα λίγα χρήματα, η καθυστέρηση της πληρωμής, όλα αυτά όχι μόνο  συνθλίβουν την αυτοεκτίμηση του εργαζόμενου και μειώνουν την εργασιακή του αξία, αλλά και δεν του επιτρέπουν να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Αν δεν πληρώνεσαι καθόλου καλά, τότε πρέπει να αναζητήσεις μία άλλη εργασία. Είναι σημαντικό να λες όχι όταν δεν εκτιμάται η προσφορά σου και δεν αμείβεσαι όσο αξίζεις.
  • Είναι μία εργασία που έρχεται σε αντίθεση με ηθικά μου πιστεύω: Ο κάθε άνθρωπος έχει έναν κώδικα ηθικών αξιών και δε δέχεται να τον καταπατήσει ούτε η ίδια η εργασία του. Αν μία εργασία και ένας εργασιακός χώρος διαπνέονται από επικίνδυνες και ρατσιστικές αντιλήψεις αντίθετες με εσένα ή έχουν διαφορετικό ηθικό κώδικα από τον δικό σου, καλύτερο είναι να απομακρυνθείς.
  • Αν η συγκεκριμένη εργασία δε μου επιτρέψει να προοδεύσω περισσότερο και με αφήνει στάσιμο/στάσιμη: Όλοι ξεκινάμε κάτι με σκοπό να απασχοληθούμε. Αλλά υπάρχει  και η επιδίωξη  κάποια στιγμή να ανέβουμε σε ένα υψηλότερο σκαλί προσωπικής βελτίωσης, δίνοντας στον εαυτό μας τη δυνατότητα να βελτιωθεί επαγγελματικά αλλά και να ωριμάσει πνευματικά. Αν η εργασία που ασκώ δε μου δίνει αυτή τη δυνατότητα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα επέλεγαν να μην τη συνεχίσουν.
  • Είναι μία εργασία στην οποία δεν μπορώ να ανταπεξέλθω χρονικά: Σε κάθε καινούργιο μας βήμα πρέπει να αναρωτιόμαστε κατά πόσο μπορούμε και από άποψη χρόνου και ύπαρξης άλλων υποχρεώσεων να είμαστε συνεπείς σε αυτή. Αν για παράδειγμα, είμαι φοιτητής ή έχω μία οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση το πρωί, πώς θα επιλέξω μία εργασία που το ωράριό της είναι πρωινό; Πρέπει ή να πω όχι στην εργασία ή να διαλέξω ανάμεσα σε αυτή και τις υπόλοιπες δραστηριότητές μου. Είναι θέμα προτεραιοτήτων και επιλογών.
  • Είναι μία εργασία που δεν αγαπάω καθόλου: Είναι εξουθενωτικό και σκληρό να έχεις μία εργασία που δεν αγαπάς καθόλου και την κάνεις καθαρά αναγκαστικά για την ανάγκη του βιοπορισμού. Πρέπει να ασχολείσαι με κάτι το οποίο αγαπάς, επειδή μόνο έτσι θα προοδεύσεις και θα ανθίσεις ακόμα περισσότερο.

Η επιλογή μίας εργασίας πρέπει να στηρίζεις τις βιοτικές, ψυχικές και συναισθηματικές μας ανάγκες, διότι καλώς ή κακώς, το μεγαλύτερο χρονικά μέρος της ζωής του κάποιος το περνάει στο χώρο εργασίας του. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής και ανάγκης η εργασία με την οποία θα επιλέξω να καταπιαστώ, όπως και βρίσκεται και στη δική μου διακριτική ευχέρεια η δυνατότητα να πω «ναι» ή «όχι».


Αναζήτηση Εργασίας - Αναζήτηση Προσωπικού
Αναζήτηση Εργασίας – Αναζήτηση Προσωπικού

Έχουμε δεσμευτεί να επιλέγουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό.

  • Βοηθάμε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές , συνδυάζοντας το κατάλληλο στέλεχος.
  • Βοηθάμε τους επαγγελματίες να αναπτύξουν λαμπρές σταδιοδρομίες.
  • Η φιλοσοφία μας : Σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες.
  • Τα χαρακτηριστικά μας: Ηθική , Διακριτικότητα, Κατανόηση.

Powered by web4cosmos.com